Гости из прошлости

Графитна оловка, присније – обична оловка. Некада је била прва која се узимала у руке. У многим кућама била део поступаонице. Кад дете прохода, ломи му се погача над главом, а пре ломљаве на погачу се ставе разни предмети, па чега се дете прво маши, то ће му бити симбол будућег позива у животу. Књига за науку, новац за богатство, кључ за домаћинство и оловка за књижевност и написанија.

Обична оловка са гумицом на врху, измишљена да школски састави буду убрљани и папир изгребан јер гумица никад не ваља. Мекане оловке за цртања и сенчења, тврде за писање и геометрију. Луксузна праваријанта - патент-оловка, у жаргону - патентара. Касније еволуирала у ону са кртом танком мином која се не зарезује. Ломи се сама и потања кад се истроши.

Мастиљава оловка. Два срца за неизбрисив влажњикав траг. Црвено и плаво, као венска и артеријска крв. Да потече, мора да се пљуне или да се лизне.

Мајсторска оловка иза увета, четвртаста или овална ако је столарска, или лимарева. Да лако легне иза уха и, што је много важније, да не може да се откотрља.  

Хемијска оловка, код нас прво Пеликан зелено-црна и зелено-зелена. Мине за хемијску оловку које се купују у књижари, металне и пластичне, и оне дебеле за паркерицу, годинама престижну међу прстима. Својеглаво средство за писање. Ако престане да ради, најбоље средство за оживљавање је џеп беле јакне или кошуље. Никад је нема кад устреба. Омиљена забава - вршљање по женским торбама.

Пола оловка пола вода, са пливајућом рекламом или голишавим сликама. Седамдесетих нарочито на цени међу ђацима. У канцеларијама, обавезна као метална, тешка хемијска са 4 боје. Поштована међу шефовима разних фела.

Козметичке оловке. Генерално, служе за улепшавање, све док од женских обрва не остане само сасвим танки или веома дебели траг оловке, како мода заповеда.  

Траг на папиру за уметнички доживљај или - сликарска техника оловка.

Траг у шерпи и досадно одсецање врхова - боранија оловка, зелена и жута. Неки је зову и златна оловка, па кад кувају, после покусају богатство.

„Ја, оловка" - чувени есеј Леонарда Рида из 1958. Да би настала оловка, сасвим обична, најобичња оловка, хиљаде људи широм света мора у ту оловчицу да угради оно шта има, зна и уме. Шлагворт за нобеловца Милтона Фридмана и његове текстове о „Слободи избора". За оловку, слобода да срцем пише само кад оно хоће.  

"Оловка за писмо девојци, оловка за писмо момку, оловка за писмо мајци, оловка за жалбу или молбу држави, оловка за подвлачење, оловка за заокруживање бројева на лото-листићу, оловка за песму, оловка за причу..." ако ју је испричао Горан Петровић. А ако је причамо ми - онда су то "Гости из прошлости" о оловци.

Аутор и уредник емисије - Мирјана Блажић

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво