Недељом за село

У великим поплавама које су захватиле Србију, поред објеката, мостова и путева, оштећено је и око три хиљаде хектара пољопривредног земљишта. Грађани којима су поплаве уништиле куће могу да рачунају на помоћ државе од 120 до 600 хиљада динара, а пољопривредници ће, осим финансијске помоћи, за санацију штете добити и репроматеријал, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Мање од месец дана остало је до жетве пшенице која се, захваљујући нижим температурама и мајским кишама, добро опоравила. Међутим, и ратари и стручњаци процењују  да приноси неће бити као претходних година.

Због обилних киша и хладног времена  током маја раст кукуруза значајно је успорен, али то не значи да ће бити и смањен род. Стручњаци кажу да ће приноси највише зависити од временских прилика током летњих месеци.

Род бресака и јабука у смедеревском крају за сада је добар. Произвођачи се надају да ће тако и остати како би на тај начин надоместили штету на трешњама које су испуцале од кише.

Обилне падавине које су трајале више од месец дана донеле су невоље произвођачима органског поврћа. Раст биљака је успорен, а корови бујају.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се