Читај ми!

Реприза

Манакова кућа

Емисија говори о ретком и вредном споменику наше културе, о Манаковој кући. Ова кућа, која чува сећање на прошлост Београда, данас је саставни део Етнографског музеја. Причу о овој значајној кући испричаћемо уз помоћ писаног материјала и сведочења људи који су у овој кући живели.

Манакова кућа, споменик источњачко-балканске архитектуре, сведочи о историјском моменту када су сва настојања обновљене Србије усредсређена на претварање Београда у српску варош и његово припремање за престоницу Србије. Осим тога, то здање представља остатак новозасноване Савамалске улице из 1804. године, ранијег београдског предграђа. На основу неких показатеља утврђених приликом обнове Манакове куће, може се претпоставити да је она подигнута на појединим сачуваним градитељским елементима претходног здања из 18. века.

Историјат Манакове куће може се посматрати и из угла смене њених станара: власника, подстанара, закупаца из периода пре него што је постала Музеј. У овој емисији биће речи о онима који су становали у овој кући, и о судбинама људи и породица чији су животи били везани за ову кућу.

Аутор емисије: Винко Стојић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво