Доживети стоту

Данас ћемо упознати станаре Геронтолошког центра у Јагодини. Покрај реке Белице, у центру града, проводе своје треће доба окружени пријатељима и љубављу. Стигли су из различитих крајева Србије и постали велика породица сениора.

Директор јагодинског Геронтолошког центра Милан Стојановић, са сарадницима, брине да корисницима ништа не недостаје. Имају здравствену заштиту и негу 24 сата. И социјални живот је организован кроз радионице и секције. Сваки дан је испуњен дружењем, активностима и спортским такмичењима. Највише се радују путовањима, а ових дана је све у знаку припрема за новогодишње и божићне празнике.

Минуте за здравље посветићемо нервозном желуцу. Појаснићемо зашто долази до спуштања и подизања желуца и хијатус херније или желудачне киле. Предстојећи празници и славе, када се уноси прекомерна количине хране и долази до преједања, не могу бити добри савезници  стомаку. На факторе ризика, симптоме и могућности лечења нервозног (спуштеног и подигнутог)  желуца традиционалном медицином указаће виши физипотерапеут и хиропрактичар Стефан Васић.

У рубрици за културу представићемо књигу писама, интервјуа и дневника о Бранку Ћопићу ауторке Олге Красић Марјановић, а у историјској радио-читанци  ћемо се вратити у време историчара, политичара и борца за модерну Србију  крајем 19. века, академика Стојана Новаковића.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један,  9:05.

Насловна страна: Јованка Милошевић и Милан Стојановић. Фото: Марина Стојадиновић

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу