У средишту пажње

Зашто се у Србији годишње баци око 250. хиљада тона хране? Како да вишкови хране стигну до социјално угрожених и гладних? Шта су решења?

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Према званичној статистици 26 одсто становништва живи у ризику од сиромаштва, док 9 одсто не може да испуни основне животне потребе. Свако осмо дете је сиромашно као и лица изнад 65 година старости. Они чине скоро четвртину укупног броја сиромашних. На основу истраживања субјективног осећаја сиромаштва, две трећине домаћинстава у Србији једва "саставља крај с крајем" сваког месеца. Зашто, с обзиром на број сиромашних у Србији пропада или се баца храна? Највише бацају ресторани, хипемаркети, произвођачи и поједина домаћинства. Зашто сви већи супермаркети и трговински ланци нису обавезни да вишак непродате хране редовно преусмеравају грађанима којима је најпотребнија? Ко су данас у Србији донатори и друштвено одговорне компаније? Када ћемо добити Закон о донирању и вишковима хране, како би се јасно прецизирало како и у којим количинама преусмерити храну онима којима је најпотребнија?

Да је ово светски проблем илуструје и најновији извештај Ујединених нација где се наводи да је сваки десети становник планете гладан.

Гости у студију Радио Београда 1 су: Кемал Гуџевић, координатор за донаторство у хуманитарној организацији Банка хране, професор Владимир Маринковић, народни посланик и члан радне групе за израду закона о вишковима хране и Слађана Димић из Црвеног крста Србије. Саговорница емисије У средишту пажње путем телефона је и др Јасна Мастиловић, научни сарадник Института за прехрамбене технологије Нови Сад, руководилац пројекта "Створимо богатство из богатства Србије".

Уредник и водитељ: Оливера Симић Милошевић.

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом