Време спорта и разоноде

Бројни гости и ове суботе у породичном магазину Радио Београда 1. Међу њима и Сандра Спасић, мајстор јапанске борилачке вештине ашихара каикан. Пошто је више пута била првак Југославије, као и европски и светски шампион у категорији ката, сада се појављује као међународни судија у овом спорту, кога посебно препоручује дамама, као одбрамбени механизам у сложена времена у којима живимо.

Првенство Европе у кошарци улази у саму завршницу. Остали су још само мечеви који директно одлучују о носиоцима медаља. Идеалан шлагворт за разговор с познатим тренером, који држи овај спорт 'у малом прсту' - долази нам Владе Ђуровић. Поред разговора о завршници првенства Старог континента, поменућемо и његову приврженост ОКК Београду, уз кога је и ових дана.

Студенти Машинског факултета Универзитета у Београду управо су се вратили из француског Сен Тропеа, са два одличја. На такмичењу Хидроконтест, освојили су награде за пројектовање и вожњу својих бродова, својеручно направљених, као и признање за дух такмичења. Са нама ће бити Маша Цвијовић, Александар Пријић, Божидар Дулић и Ђорђе Бранковић.

После иступања из лиге рукометашица Радничког из Крагујевца и гашења истоименог мушког клуба, основано је рукометно удружење Раднички 1964, у жељи да се не дозволи гашење овог спорта у граду на Лепеници. У студију ће бити председник клуба Ставро Рашковић и Саша Јанчић, један од ентузијаста који се боре за опстанак рукомета у Крагујевцу.

Шахисти клуба Словен из Руме нови су прваци Србије, до титуле су дошли убедљиво, уз 9 победа из 11 мечева. Са задовољством представљамо шампионе у древној игри, у овој емисији предводе их велемајстор Драган Косић, капитен тима, и генерални секретар клуба Драган Тешић.

Рокер, писац, историограф и - полицајац Еди Саша Ђорђевић, поред редовних активности са својим бендом Патриас, успешан је и на књижевном плану. Његов првенац Јаничар био је на листи бестселера, овога пута стиже Едијево ново остварење - Устаник.

На Ади Циганлији отворен је први коридор за крикет у Србији. Сутра почиње Светско првенство бициклиста- друмаша у норвешком Бергену, српски адут је Душан Рајовић. Бициклиста Александар Роман освојио је МТБ маратон у Власотинцу. Џудиста Илија Цигановић освојио је сребрну медаљу на Европском купу у Братислави. Наш најбољи боксер Марко Николић забележио је нову победу у `Ноћи шампиона` и тако остао непоражен у својој профи- каријери. Амела Терзић пре два дана поново је постала првак Србије, претходно је на Универзијади у Тајпеју освојила златну медаљу. Трећи интернационални Драгон Боат фестивал одржава се наредне суботе у Београду, о томе нам прича Ана Дудуковић. 

Селектор футсал репрезентације Србије Горан Иванчић износи нам утиске после прве утакмице баража за Европско првенство, са селекцијом Чешке. Бора Дугић прича о недавном гостовању у Барселони, у Грчком театру, где је с колегама одржао концерт за памћење. Биг бенд РТС-а отвара јесењу сезону концертом у Дому омладине Београда,с њима ће на сцени бити познати тенор саксофониста Франческо Сантучи. Почиње нова се зона `Мјузиколоџи` фестивала, који ће сада повезивати и регион. Биће речи и о Данима бербе грожђа, популарном `Грожђебалу` у Вршцу, затим о међународној изложби паса свих раса у Пожаревцу, Шабачком вашару, као и о манифестацији `Сачувајмо гајде и старе игре од заборава`, која се одржава у Рудној глави код Мајданпека. У Јагодини ће се догодити `Аниматор фест`, идемо у сусрет и Жупској берби у Александровцу, Данима лудаје у Кикинди, међународном интернационалном дечјем карневалу у Параћину, `Мокрањчевим данима` у Неготину.

Атлетичарка Данијела Бараћ била је у Кутини, родном месту легендарног Фрање Михалића, чија је и сама била ученица. Нашим слушаоцима испричаће како се чува успомена на велемајстора маратона и како је протекла меморијална трка у знак сећања на учитеља многих генерација у `краљици спортова`. 

Настављамо сарадњу с Академијом 28 и Домом омладине Београда, па ћемо поделити улазнице за неке лепе филмске, позоришне и музичке догађаје. Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића, који од данас слушаоцима сваке суботе поклања по један примерак шестог издања свог Српског народног кувара.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво