четвртак, 06.07.2017, 17:05 -> 13:36
У средишту пажње
Зашто се поједини производи биљног порекла продају као млечни? Како се контролише састав намирница? Колико можемо да верујемо декларацијама и да ли инспекција редовно проверава њихову тачност?

Autor:
Редакција магазинског програма
Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]
Европски суд правде донео је пресуду којој је забранио да се производи биљног порекла продају као биљни сир, павлака или јогурт. Сви ти називи резервисани су само за производе добијене од млека. Међутим, на рафовима се могу наћи производи јефтиних биљних замена за сиреве, стављају се разне ознаке на паковања, што потрошаче доводи у заблуду. Ко је за то одговоран? У ком проценту се у домаћим маркетима налазе намирнице којима је истекао рок трајања или су лошег квалитета? Шта све купујемо под ознаком - здраво ?
Гости емисије У средишту пажње су: Ненад Вујовић, вд помоћник министра у сектору пољопривредне инспекције, др Даница Зарић, директорка ИХИС нутриционизма и др Милка Поповић, са Медицинског факултета у Новом Саду, начелница Центра за хигијену и хуману екологију Института за јавно здравље Војводине.
Водитељ и уредник Оливера Симић Милошевић.
Коментари