Пуштен Суботић

Станко Суботић, оптужен за шверц цигарета пуштен је из екстрадиционог притвора у Москви, саопштио је његов бранилац Владимир Бељански.

Руски правосудни органи одбили су захтев српског Министарства правде за изручење Станка Суботића Цанета, оптуженог за шверц цигарета током деведесетих и данас око 13 сати пустили Суботића из екстрадиционог притвора, изјавио је његов адвокат Владимир Бељански.

"На овај начин екстрадициони поступак је окончан и Суботић је сада слободан човек у Русији", рекао је Бељански на конференцији за новинаре.

Према речима адвоката, Суботић ће наредних дана, водећи рачуна о својој безбедности, донети одлуку да ли ће из Русије отићи у Швајцарску, где живи са породицом.

Адвокат није могао да прецизира шта су руске власти навеле у решењу о укидању притвора и додао да очекује да ће решење добити сутра.

Он је оценио да су руске власти одбиле екстрадицију пошто су Суботићеви браниоци, од покретања екстрадиционог поступка, истицали да је кривични процес против њега у Србији "политички мотивисан".

Могућно је и да је кривично дело за које се Суботић терети застарело по руским законима, додао је адвокат.

Према међународним правилима о екстрадицији, потребно је, између осталог, да је кривично дело због кога се тражи изручење окривљеног прописано и кривичним закоником земље од које се његово изручење захтева, као и да није наступила застарелост кривичног гоњења, односно извршења казне.

Суботић је ухапшен 28. априла на московском аеродрому Шереметјево.

Србија је дипломатским путем 5. маја проследила захтев српског Министарства правде Главном тужилаштву Русије за Суботићево изручење, заједно са пратећом документацијом преведеном на руски језик, а прослеђена је и тражена допуна документације.

Суботић је са још 14 окривљених, оптужен због продуженог кривичног дела злоупотребе службеног положаја и нелегалног увоза и продаје цигарета.

Његова група се терети да је од 1995. до 1997. године шверцовала цигарете и оштетила буџет Србије за 56 милиона немачких марака.

Суђење тој криминалној групи почело је 19. маја у Посебном одељењу Окружног суда у Београду, а против Суботића је поступак раздвојен, до изручења Србији.

Кривичним закоником за ово кривично дело - злоупотреба службеног положаја прописана је казна затвора у трајању од две до 12 година.

Суботић је ухапшен 28. априла на московском аеродрому Шереметјево.