Читај ми!

Реприза

Књижарска традиција породице Валожић

Велимир Валожић је рођен 1814. године у Лајтомишљу, у Чешкој. У Србију је дошао 1849. године да би променио поднебље, јер је патио од неких здравствених проблема. Тада је заволео Србију и њене људе и одлучио да овде остане заувек.

У Београду, на Варош-капији, на углу улице Поп-Лукине и Косанчићевог венца отворио је 1854. године књижару. У то доба, то је била једина издавачка књижара у Београду и Србији, са бројним издањима –  школским,  научним и забавним. Једну страну рада издавача Валожића осветлио је Стојан Новаковић овим редовима:

“...Књижарница Велимира Валожића унела је у репертоар наше простонародне публике сензационални српски роман, врсту књиге, с којом нисмо ништа добили, а коју су, после нас, и други његовали, рачунајући непрестано на велику простонародну публику. Радо признајем књижарници В. Валожића да се у свом раду и избору при издавању управљала и бољим понудама. Али у њеном раду опет претеже што пролази и оно што се тражи. Избор књижевних дела ређе је тражила од критике и руководних књижевних кругова, а чешће и редовно од купаца простонародне публике...”

Ова критика Стојана Новаковића не умањује допринос који је Чех, натурализовани Србин, Велимир Валожић дао развоју издавашта и књижарства у нас. Његов рад  наставили  су синови Милош и Душан и  унук Драгутин. О  књижарској традицији породице Валожић говоримо у вечерашњој емисији.

Радио Београд 1, 20.00

Насловна страна: књижара Велимира Валожића на Варош капији

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво