Читај ми!

Мића Поповић, сликарство призора

Миодраг Мића Поповић (1923-1996) био је сликар, ликовни критичар, писац, филмски режисер и редовни члан Српске академије наука и уметности. Поред тога, био је и теоретичар и истраживач уметности. Уметника је копкало зашто су његове слике биле спорне. За лист "Политика", новембра 1995. рекао је:

"Већ у школи, наишао сам на отпоре. А знате зашто? Зато што сам се увек бавио истином. У време нашег социјалистичког реализма, од којег сам прихватио само реализам, задатак је био да се бавите неистином. Уопште се није радило о сукобу у формалном смислу.

Могао сам да будем социјалистички реалиста par exsellance у погледу тога како сликам. Али, сукоб је био у томе шта сликам и како датој теми прилазим психолошки, социолошки, политички. Све ми се чини што време више пролази да ће људима да буде све мање јасно због чега сам био оспораван."

 

У емисији Код два бела голуба чућемо разговор са Мићом Поповићем који је водила Сања Чупић 1991. године.

Радио Београд 1, 20.00

Слика са насловне стране: Миодраг Мића Поповић (1923-1996)

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво