У средишту пажње

Да ли су наши прехрамбени производи истог квалитета и укуса као и намирнице из западних земаља? Како се контролише квалитет хране и робе широке потрошње? Зашто постоји сумња да велике мултинационалне компаније користе другачије стандарде у производњи робе за источна и западна тржишта?

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Питање неједнаких стандарда у производњи хране и остале робе за државе централне Европе и бивших комунистичких држава покренула је Словачка, искористивши позицију председавајућег Европске уније, са захтевом да се овај проблем реши строжом законском регулативом на нивоу ЕУ. Словачка тврди , а у томе су је подржале Чешка, Хрватска, Бугарска и Естонија, да већ дуго постоје сумње али и докази да велике мултинационалне компаније праве разлику у пласману производа за источно и западно тржиште. Установљено је нпр. да рибљи штапићи, које производи иста фабрика из Данске имају у паковањима за источно тржиште седам одсто мање рибљег меса, него у трговинама на западу Европе, а уочене су разлике и у квалитету освежавајућих напитака, чоколада, детерџената...

Одговор прехрамбене индустрије притужбама потрошача је да се рецептуре прилагођавају специфичним захтевима локалног тржишта.

Колико се разликује квалитет основних састојака намирница и остале робе? Како изједначити стандарде производње ?

Гости емисије су: Слободан Владић, саветник за питања безбедности хране из Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде, Стеван Благојевић, директор Института за општу и физичку хемију и Јелица Антељ, новинарка листа Политика.

До каквих су резултата дошли представници потрошачких организација чућемо од Горана Паповића, председника Националне организације потрошача Србије и Илије Ркмана, председника Савеза потрошача Хрватске.

Уредник и водитељ: Оливера Симић Милошевић.

 

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом