Читај ми!

Светски путник Милорад Рајчевић, други део

Милорад Рајчевић је на пут око света пошао 14. марта 1910. године из Београда, па је преко Црне Горе и Италије стигао до Француске, Енглеске, Немачке, Русије и Јапана, а 27. септембра, дакле после 6 месеци, обрео се у Кореји. Дотле смо га допратили и ми у нашој прошлој емисији, а сада идемо даље.

У Сеулу готово сви листови објавили су фотографије и разговор са Рајчевићем; у Манџурији где има много Јапанаца згрануто је посматрао како се у јавним купатилима и на плажама заједно купају мушкарци и жене; а није одолео искушењу и посетио је и гејше. Крајем октобра 1910. године Милорад Рајчевић стигао је у Пекинг.

Уопште узев, Пекинг на нашег светског путника Милорада Рајчевића није оставио богзна какав утисак. Многе је цртице за објављивање послао листу „Мали журнал", али после толико месеци пута, први пут му је душевна туга притисла срце, јер нигде неког свог није могао наћи, ни са ким реч-две пријатељске да измени. Толико му је било тешко да ни за душу ни за изглед Кинеза није имао ниједну лепу реч. 7. новембра 1910. редакцији је послао следеће ретке: „Пишем вам ово писмо, а душу ми притискује неизмеран бол, туга и јад. Верујем да вам је немогуће разумети ме, ви не поимате како је човеку живети у овом полудивљем народу тако далеко од своје миле отаџбине и свега онога што му је на овом свету најмилије. Поред свега тога још долази и друго зло, овдашња клима, коју ја апсолутно не могу да поднесем, а то је случај са сваким од Европљана, док се не навикне..."

Милорад Рајчевић је на путу око света провео више од годину и по дана и у Београд је стигао 8. септембра 1911. године, рачунајући по старом календару.

Редакција „Малог журнала" му је приредила незапамћен дочек, који је снимљен и као филм приказиван у Модерном биоскопу браће Савић. Сутрадан је светског путника у аудијенцију примио Краљ Петар I, с обећањем да ће бити први који ће се Рајчевићу у путну књигу уписати кад крене на пут по Африци и Америци. Обе Америке Рајчевић је обишао 1913. године, а Африку по завршетку Првог светског рата.

У "Гостима из прошлости" - светски путник Милорад Рајчевић (2. део: од Сеула до Београда)

Аутор и уредник: Мирјана Блажић

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара