среда, 17.02.2016, 17:05 -> 17:49
У средишту пажње
Које су последице дозволе промета генетски модификоване хране на тржишту Србије? Како ћемо знати - шта једемо?

Autor:
Редакција магазинског програма
Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]
Наши званичници најавили су средином децембра да ће Србија морати да дозволи промет ГМО производа,као и промену закона о ГМО због усклађивања са правилима Европске Уније и Светске трговинске организације. Стручњаци указују да је наша шанса у соји и кукурузу који нису генетски модификовани, да треба да их усмеримо на сточарство и да пласирамо месо и млеко са ознаком без ГМО. Такође и да смо једина земља у Европи која производи довољно соје за своје потребе.
Организација Дунав Соја и ГИЗ-ов пројекат "Квалитетна соја без ГМО из Дунавске регије", бавили су се анализом- какви ће бити ефекти либерализације генетски модификованих производа на тржишту Србије. Шта су показала истраживања? Соја је основ за исхрану животиња. Да ли ћемо знати какво месо једемо? Како су земље ЕУ заштитиле своје потрошаће и пронашле начин да означе ГМО производе?
Каква храна ће бити на нашој трпези?
Гости емисије су: др Миодраг Димитријевић, професор Пољопривредног факултета у Новом Саду, стручњак за научну област генетика и оплемењивање биљака, професор Миладин Шеварлић, саветник за агропривреду Економског института у Београду и Јована Дјисалов из организације Дунав Соја Гиз.
Телефони за укључења слушалаца су : (011) 322 50 99 и (011) 322 52 99.
Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.
Коментари