Читај ми!

Софија Ковалевска

Породица Круковски преселила се из Москве у село Полибино, на руско-литванској граници када је Софија имала 11 година. Било је то 1861. године, после руског пораза у Кримском рату. Кућу су одмах реновирали, али када је на ред дошла Софијина соба, понестало је и тапета и пара. Али, Софијин отац, генерал-лајтнант Круковски, сетио се да на тавану још постоје литографски записи са предавања из диференцијалног и интегралног рачуна, која је похађао у младости код професора Остроградског. Баш би могле да послуже као тапете.

Толико за почетак једног дечјег сна и животног пута Софије Круковске Ковалевске, математичара, писца, борца за женска права и прве жене доктора природних наука.

Или би можда о Софији Круковској требало говорити као о математичарки, књижевници, боркињи за женска права и првој докторки природних наука? Нека остане и једно и друго. Софија Круковска је увек била за ширину духа, превазилажење граница и освајање науке. А то онда укључује и разумевање старог да би се освојило ново. Корак по корак, до њене 41. Тада ју је покосио грип....

Аутор и уредник емисије - Мирјана Блажић

Радио Београд 1, 13.05

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво