У средишту пажње

Како се определити за будуће занимање? Какве су могућности и шансе у одређеним професијама? Како градити сопствену каријеру? Да ли се посао чека или тражи? О чему би требало да воде рачуна будући студенти и њихови родитељи?

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Свеобухватно истраживање које је у Србији и неколико земаља у региону спроведено у оквиру CONGRAD Tempus пројекта, показало је да се до радног места ипак брже долази са факултетском дипломом него без ње. Просечно време чекања на први значајан посао за дипломиране је отприлике 5 месеци. Најбрже се запошљавају стручњаци из домена информатике и електротехнике, најтеже је медицинарима и онима са дипломом бионаучних дисциплина.

Најбоље су плаћени такође инжењери информатике и рачунарства, а најслабије наставници и учитељи; 37% стручњака каже да је до посла дошло захваљујући „везама и познанствима", а 8% је радно место пронашло захваљујући помоћи професора и факултета. Самосталан посао покреће не више од 3% стручњака.

Шта све ово конкретно значи? Како изабрати прави факултет? Шта све треба знати о изградњи сопствене каријере?

Гости емисије су: Ивана Живадиновић истраживач у Центру за образовне политике, Милена Вујовић из Центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду и мр Михајло Бабин са Факултета за економију, финансије и администрацију.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић.
Радио Београд 1, 17.05

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом