Читај ми!

Реприза

Љубица Цуца Сокић

Вечерашња емисија посвећена је сликарки Љубици Цуци Сокић. У разговору који је са њом водила Миља Милосављевић, наша сликарка говори о свом детињству и школовању, о свом животу и ликовном стваралаштву.

 

Љубица Цуца Сокић (1914-2009) је гимназију похађала у Београду, где јој је професор цртања била Зора Петровић, а касније уписује и Краљевску уметничку школу. Сликању су је учили професори Бета Вукановић, Љуба Ивановић, Јован Бијелић и Иван Радовић. Радила је и излагала у Паризу у годинама од 1936. до 1939. По повратку из Париза, први пут је самостално излагала своје радове фебруара 1939. у београдском павиљону Цвијета Зузорић. Један је од оснивача уметничке групе ''Десеторо''. Била је професор на Академији ликовних уметности у Београду. Године 1968. постала је дописни члан САНУ, а од 1978. редовни члан. Поред сликарства, бавила се илустрацијом дечјих књига и часописа, као и израдом скица за филмове. Љубица Цуца Сокић (1914-2009) је гимназију похађала у Београду, где јој је професор цртања била Зора Петровић, а касније уписује и Краљевску уметничку школу. Сликању су је учили професори Бета Вукановић, Љуба Ивановић, Јован Бијелић и Иван Радовић. Радила је и излагала у Паризу у годинама од 1936. до 1939. По повратку из Париза, први пут је самостално излагала своје радове фебруара 1939. у београдском павиљону Цвијета Зузорић. Један је од оснивача уметничке групе ''Десеторо''. Била је професор на Академији ликовних уметности у Београду. Године 1968. постала је дописни члан САНУ, а од 1978. редовни члан. Поред сликарства, бавила се илустрацијом дечјих књига и часописа, као и израдом скица за филмове.  Њено сликарство се описује као интимистичко. У почетку је сликала мртве природе, пејзаже, фигуре и портрете. Касније је тежила ка упрошћавању форми, геометризацији и умереној апстракцији. Повремено је користила технике колажа и експерименталних материјала.

Аутор емисије: Миља Милосављевић 

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво