У средишту пажње

У средишту пажње о контроли евидентирања промета преко фискалних каса у угоститељским објектима и провери радно правног статуса радника у Србији као виду борбе против сиве економије.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Порезници су у последња два и по месеца интензивирали контролу промета издавања фискалних рачуна код више од 1000 пореских обвезника у Србији. Код више од 40% контролисаних угоститеља утврђене су неправилности приликом евидентирања промета преко фискалних каса. Држава је "објавила рат" сивој економији, која према проценама достиже између 30 и 40% свеукупног обрта робе и услуга, а на основу истраживања Националне алијансе за локални економски развој - сива економија, сваког становника Србије кошта једну просечну плату годишње. Реч је о суми од око 3 милијарде евра коју земља не инвестира у развој!

Колико и сами грађани, потрошачи, корисници услуга могу да допринесу да се број непријављених радника код послодаваца смањи? Да ли проверавамо фискалне рачуне које добијамо у ресторанима, кафићима, пицеријама, уличним продавнцама тзв. брзе хране, односно да ли уопште добијамо фискалне рачуне? Зашто држава, односно пореска инспекција није раније ушла у овај вид борбе против сиве економије, ако је већ познато колики је проценат "рада на црно"? Да ли су мере пореске политике довољне и ефиксне како би се подстакло легално запошљавање?

Гости емисије су: Драган Радовић, економиста, Небојша Милетић, председник Извршног одбора Уније послодаваца и Никола Димитријевић, председник Општег удружења угоститеља Београда.

Телефони за укључења слушалаца су: 011 322 50 99 и 011 322 54 99.

Уредник и водитељ емисије је Оливера Симић Милошевић.
Радио Београд 1, 17.05

Фотографија са насловне стране: Танјуг

 

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом