Линија за џез и блуз

У вечерашњем издању “Линије за џез и блуз” представићемо пет издања немачке издавачке куће ACT.

ACT Music је у последњих десетак година оставио највећи траг објављивањем албума групе E.S.T, предвођене трагично преминулим пијанистом Есбјорном Свенсоном. У последње две године, реномеу ове издавачке куће нарочито је допринео амерички пијаниста Виџеј Ајер, који је побрао сва могућа признања релевантних џез медија у категоријама најбољих албума, музичара и инструменталиста. Главну струју ACT Musica чине музичари пост-бап и нео-фјужн оријентације, који неретко комбинују класичан џез са модерним музичким жанровима.

У вечерашњем издању представићемо следеће албуме:

1. Oddjob - Clint

2. Julian & Roman Wasserfuhr - Gravity

3. Vijay Iyer - Solo

4. Joachim Kühn/Majid Bekkas/Ramon Lopez - Chalaba

5. Tonbruket - Dig It To The End

Дистрибутер ACT издања за Србију је београдска фирма One-HiFi, која у свом каталогу садржи и албуме реномираних џез издавача као што су ECM, Enja, CAM Jazz, itd.

Шведски састав Oddjob постоји десетак година, "Clint" им је пети албум у каријери и први на ком се не налазе њихове ауторске композиције. Како пише у прес материјалу, бенд је предложио шефу дискографске куће ACT да сниме албум који се састоји од музике из филмова Клинта Иствуда, што је овај одмах прихватио знајући њихов неконвенционални приступ што музици генерално, што самом џезу. Као занимљивост треба истачи да је трубач бенда, Горан Кајфеш, син реномираног хрватског џез музичара Давора Кајфеша, који је од 1959. предводио Zagreb Jazz Quartet.

На дебитантском издању "Remember Chet" (2006), немачком трубачу Јулиjану Васерфуру било је свега 17 година. Од самог почетка каријере наступа са братом Романом, а до сада су снимили три албума и сматрају се великим надама немачке сцене. На актуелном CD-у "Gravity" друштво им праве реномирани басиста Ларс Даниjелсон и бубњар Волфганг Хафнер. У њиховом изразу мелодичан и топао звук Јулиjанове трубе комбинован је са модерним аранжманима и композицијама.

Виџеј Ајер, амерички пијаниста индијских корена, по објављивању албума „Historicity" (2009) постао је велика звезда савремене џез сцене, па је 2010. проглашен чак и за музичара године у избору престижног америчког Удружења џез новинара. Надахнут звуцима Телонијуса Монка и Ендруа Хила, започео је бендлидерску каријеру средином деведесетих и калио се у бендовима саксофонисте Стива Коулмена. На прошлогодишњем издању „Solo" наставља традицију комбиновања амбициозних ауторских композиција и обрада хитова популарне музике.

Пијаниста Јоаким Кун је ветеран немачке сцене. Школован је као класичан музичар, на почетку окреће се авангарди, да би седамдесетих постигао и известан комерцијални успех. Након декаде у којој помало пада у заборав, враћа се на сцену дуетом са Орнетом Коулменом из 1997. године. На последња два албума ("Out Of The Desert" - 2009, "Chalaba" - 2011) предводи трио у коме комбинује авангардни пост-бап и афричке етно елементе.

Tonbruket је пројекат басисте Дана Берглунда, некадашњег члана славног и цењеног шведског састава E.S.T. Након трагичне смрти бендлидера Есбјорна Свенсона, Берглунд окупља своју екипу музичара с којом ће покушати да се надовеже на некадашњу стилску матрицу матичног бенда. Искусни басиста као ауторски печат додаје још израженију наклоност ка модерним музичким жанровима, року и електроници, удаљујући се од џеза као полазне основе.

 Аутор  и водитељ Никола Марковић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара