Линија за џез и блуз

У вечерашњем издању „Линије за џез и блуз“ биће представљено пет издања овогодишње светске џез продукције.

У вечерашњем издању „Линије за џез и блуз" биће представљено пет издања овогодишње светске џез продукције:

1.     James Farm - James Farm (Nonesuch)

2.     Ambrose Akinmusire - When The Heart Emerges Glistening  (Blue Note)

3.      J.D. Allen - Victory! (Sunnyside)

4.     Tigran Hamasyan - A Fable (Verve)

5.     Julian Lage - Gladwell (Emarcy)

 

Иза загонетног имена групе James Farm крије се неколико асова савремене џез сцене: саксофониста Џошуа Редман, пијаниста и клавијатуриста Ерон Паркс, басиста Мет Пенмен и бубњар Ерик Харланд. У овој постави дебитују на Монтреал Џез Фестивалу 2009. године, а од 2010. активно раде на албуму који је објављен овог пролећа. Квартет познатих џезера комбинује традиционални израз са утицајима рока, соула, фолка, класике и електронике. Сва четворица музичара су се окушала као аутори песама.

Дистрибутер издања Nonesuch за Србију је кућа Mascom.

Емброуз Акинмусире је 29-огодишњи амерички трубач пост-бап оријентације. Између осталих, учио је и од чувеног Теренса Бланшара, а током ране фазе каријере гостовао је на албумима многих познатих џезера савремене сцене, као што су Виџеј Ајер, Есперанца Сполдинг, Ерон Паркс, и други. Године 2007. осваја прву награду на такмичењу трубача у склопу престижне манифестације Thelonius Monk International Jazz Competition. Наредне године издаје први бендлидерски албум „Prelude To Cora" на етикети Fresh Sound New Talent, да би овогодишњим издањем „When The Heart Emerges Glistening" дебитовао за познату издавачку кућу Blue Note.

Тенор саксофониста Џеј Ди Ален рођен је у Детроиту 1972. године. Током деведесетих долази у Њујорк, где наступа са Бети Картер, Роном Картером, Синди Блекмен... Дебитује издањем „In Search Of..." 1999. године и полако почиње да привлачи пажњу критике, да би шире признавање на џез сцени започело пре три године преласком у издавачку кућу Sunnyside, за коју је издао и актуелни албум „Victory!". Припада једном од таласа „младих лавова", незваничног покрета ревитализатора џез традиције предвођених трубачем Винтоном Марсалисом. На последњим издањима окреће се нешто слободнијем звуку, комбинујући утицаје од Сонија Ролинса до Џона Колтрејна и Орнета Коулмена.

Јерменски пијаниста Тигран Хамасијан (1987) већ са три године почео је да свира клавир, а са седам је закорачио у свет џеза. Када му је било 11, наступио је на првом Интернационалном џез фестивалу у Јеревану, а са 14 је почео да свира по фестивалима у Француској, где ће се касније и стационирати. Дискографску каријеру лансира 2006. албумом "World Passion", чиме започиње стилско профилисање на размеђи јерменског фолклора и модерног пост-бапа. Ређају се "New Era" (2007) и "Red Hail" (2009), а велику пажњу привлачи као члан квартета Џафера Јусефа. Ове зиме објављује своје најзрелије издање "A Fable" - први албум на коме свира без пратње бенда.

Гитариста Џулијен Лаџ (1987) недавно се представио београдској публици на Summertime Weekend-у у Сава Центру, када је наступио као члан квартета славног вибрафонисте Герија Бартона. Ради се о још једном „чуду од детета" - почео је да свира у петој години живота, већ у наредној почиње да наступа, а са осам свира у бенду Карлоса Сантане. Током последњих неколико година пробија се у сам врх савремене џез сцене. Издао је два бендлидерска албума, а у свом претежно акустичном и технички беспрекорном стилу свирања осврће се на читаву историју џез гитаре, од Џанга Ренарта до Пета Метинија.  

 

Аутор и водитељ Никола Марковић. 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара