Линија за џез и блуз

У вечерашњем издању „Линије за џез и блуз“ биће представљено по два прошлогодишња издања дискографских продукција Nonesuch и Dreyfus Jazz.

У вечерашњем издању „Линије за џез и блуз" биће представљено по два прошлогодишња издања дискографских продукција Nonesuch и DreyfusJazz:

  1. Pat Metheny - Orchestrion (Nonesuch)
  2. Brad Mehldau - Highway Rider (Nonesuch)
  3. Luis Salinas - En Vivo (Dreyfus Jazz)
  4. Sylvain Luc - Standards (Dreyfus jazz)

Свако издање биће представљено у оквиру 30-минутног блока, уз кратку причу и музику са албума.

Метинијев прошлогодишњи соло албум „Orchestrion" представља успео експеримент заснован на идејама старим више од два века. „Оркестрион" је био инструмент (прецизније група инструмената) који су механички покретали цилиндри, замењујући живе свираче.Метини је ангажовао групу конструктора да направе Оркестрион који би покретао својом гитаром путем MIDI-ја и система соленоида. У корпусу инструмената су клавири, маримба, вибрафон, разни ударачки инструменти, „наштимоване флаше" и за ову прилику посебно направљени механички инструменти. Музика на албуму по амбијенту подсећа на радове PatMetheny Group. 

 „Highway Rider" је један од најамбициознијих албума у целокупној досадашњој каријери пијанисте Бреда Мелдауа, као и један од најбоље оцењених албума од стране светске џез критике у прошлогодишњој дискографској продукцији.Мелдау је аутор комплетне музике за двоструки CD, који у извесној мери следи идеје са албума „Largo"из 2002. године (исти је и продуцент, Џон Брајон). Његовом стандарном трију (Лари Гренадир -контрабас, Џеф Балард - бубњеви) прикључују се тенор саксофониста Џошуа Редман,бубњар Мет Чемберлен и симфонијски оркестар под вођством Дена Колмена (Мелдаује написао и оркестрацију).

Дистрибутер издања продукције Nonesuch за Србију је кућа Mascom.

Луис Салинас је аргентински џез гитариста и певач, у чијој музици препознајемо утицаје различитих латиноамеричких стилова (замба, танго,боса нова, самба, салса, кандомба, болеро) и џеза. На сцени је активан од средине 80-их, једно време је био ексклузивац куће GRP, a последњих година албуме објављујe за француску независну продукцију Dreyfus Jazz. Двоструки албум „En Vivo" представља запис са концерта његовог ансамбла у парку Ел Розедал у Буенос Аиресу. Програм чине углавном његове композиције уз неколико дела других аутора.

Силван Лик је један од најцењенијих француских џез гитариста данашњице. У каријери дугој скоро 30 година, снимио је низ албума у различитим форматима (соло, дуети, TrioSud), остварујући сарадњу са славним колегама из Француске и САД (Ди Ди Бриџвотер, Бирели Лагрен, Елвин Џонс, Винтон Марсалис, Мишел Портал, Дидије Локуд, Стив Гад, Ричард Бона...).Године 2003. његов Trio Sud је добио награду за најбољи џез састав у Француској. Лик је дугогодишњи ексклузивац Dreyfus Jazz. На актуелном двоструком соло албуму изводи искључиво стандардни џез и рок опус.  

Дистрибутер издања продукције Dreyfus Jazz за Србију је кућа One Hi-Fi.

 

„Линија за џез и блуз" се емитује недељом од 18 до 20 сати.  

Аутор емисије је Војислав Пантић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара