Линија за џез и блуз

У вечерашњем издању „Линије за џез и блуз“ биће представљено пет нових издања светске џез продукције.

 

У вечерашњем издању „Линије за џез и блуз" биће представљенопет нових издања светске џез продукције:

 

1. Avishai Cohen - Seven Seas (BlueNote)

2. Marius Neset - Golden Xplosion(Edition Records)

3. Christian Muthspiel's Yodel Group- May (Material Records)

4. Kaja Draksler Acropolis Quartet - Turku (DruGod)

5. Nils Wogram & Root 70 - ListenTo Your Woman (NWOG Records)

 

Свако издање биће представљено у оквиру 25-минутног блока,уз кратку причу и музику са албума.

Авишаи Коен, басиста и композитор, један је од првих џез уметника рођених у Израелу који је постигао успех у САД. После студија у Јерусалиму и Сент Луису, брзо је добио прилику да наступа са џез великанима и најталентованијим вршњацима, стичући глобалну пажњу као члан састава Данила Переза и Чика Корије, а специјализује се и за пратњу певачица.По угледу на Мингуса, Пасторијуса и Стинга, крајем 80-их оснива сопствени трио,са којим удружује мејнстрим џез, фанк, фјужн и фолк Блиског Истока у музику изван стилских граница. Албум „Seven Seas" изашао је почетком пролећа овегодине.

Саксофониста Маријус Несет рођен је у Бергену (Норвешка). Одласком на студије у Копенхаген(2003), наставља рад на данској џез сцени. 2005. године основао је састав Jazz Kamikaze у оквиру кога је представио своје склоности ка мешању укуса џеза,рока и електронике, остварујући успешне турнеје по свету. Први соло албум „Suite for the Seven Mountains" објавио је 2008. године. Соло каријеру наставља албумом „Golden Xplosion" остварујући плодну каријеру са другом из студентских дана, британским клавијатуристом Ђангом Бејтсом.

Тромбониста, пијаниста и композитор Кристијан Мутшпил рођен је у Аустрији, а студирао је у Банфу(Канада). Џез, класика и фолклор; тромбон, клавир и диригентска палица;компоновање и аранжирање; соло наступи, дует са братом Волфгангом, трио,секстет, камерни и симфонијски оркестри; нова читања Џона Доуленда, Моцарта,Пирхнера и Пепла, музика на поезију Ернста Јандла - поља Кристијанових интересовања су несагледиво широка. На актуелном пројекту Yodel's Group нуди нам нови узбудљив сусрет - јодловања и џеза.

Пијанисткиња и композиторка Каја Дракслер рођена је у Крању (Словенија). Студирала је у Љубљани, Амстердаму и Њујорку. Свој рад представља у различитим формацијама(састави Katarchestra, Acropolis Quartet, BadBooshBand, низ великих оркестара).За свој рад је добила престижну Deloitte Jazz Award, 2009. године. Acropolis Quartet основала је 2006. године са колегама са студија. Турска певачица Санем Калфа, победница такмичења вокалних солиста на џез фестивалу у Монтреу,придружила се квартету 2008. године. „Turku"је други албум састава.

Тромбониста и композитор Нилс Вограм рођен је у Брауншвајгу (Немачка). Професионалну каријеру је почео са German Federal Jazz Orchestra 1989. године. Средином 90-ихгодина живео је у Њујорку, први албум објавио је 1994. године. По повратку у Европу ради у различитим формацијама, од дуета са пијанистом Симоном Набатовим,трија Nostalgia, до секстета и октета, снимајући албуме за водеће европске независне издаваче. Квартет Root 70 постоји од почетка 2000-их и представљањегов најамбициознији пројект. До сада су снимили пет албума. 

 

Voja Pantic.jpgВојислав Пантић

Промовише најновија издања домаће и светске џез продукције, прати глобалне трендове и одржава везе са водећим џез центрима. Годишње представи 150-200 нових наслова што је више него довољно да будете потпуно упућени у актуелна џез стремљења у свету.

Аутор и водитељ Војислав Пантић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара