Линија за џез и блуз

Као да и џезери сањају зимски сан! После петомесечне паузе, још од Београдског џез фестивала, април је пун занимљивих концертних дешавања, међу којима ћемо нека најавити у вечерашњој Линији за џез и блуз. Гости емисије биће продуцент Бојан Ђорђевић и певачица Ирена Благојевић.

Први део емисије посвећен је 16. издању фестивала нове музике Ринг Ринг, од 10. до 19. априла. Објављујући програм манифестације која ће се први пут одиграти у месецу априлу, организатори изјављују да је њихова мисија „да и ове године споје иновацијуса традицијом, индивидуалност са колективном свешћу, електронику и акустику, слободну импровизацију и дубоко лично компоновање. Ове године наступиће неки од најважнијих музичара било које сцене било којег времена, ветерани и надолазеће младе снаге,чуће се будући класици и ванвремени звуци."

По традицији, неколико наступа биће блиско у вези са (новим) џезом, или, уопштено,импровизованом музиком, међу којима посебно треба издвојити учешће тријагитаристкиње Мери Халворсон, једне од највећих нада њујоршке џез авангарде.Халворсон је била једна од најзапосленијих инструменталискиња на џез фестивалуу Салфедену прошког лета, наступајући, осим са својим саставом у неколико различитих постава. Осим ње, уметнички директор фестивала Бојан Ђорђевић представља и друге госте манифестације међу којима су легенда фри џеза Свен Аке Јохансон, немачки састав KammerflimmerKollektief, швајцарски саксофониста Урс Лејмгрубер, група  SOL 6 коју предводе британски џезпијаниста Веријан Вестон и холандски анархо панк гитариста Лик Екс, те домаћи Neuroleptic trio.

 У другомделу емисије певачица Ирена Благојевић представља деби албум „Јутро без љубави"(Multimedia Records), чија ће концертна промоцијабити 15. априла у Великој сали Дома омладине. Ирена је дипломирала флауту на Факултету музичких уметности у Београду и најпре је градила каријеру флаутистикиње, радећи и као професор. Певање је доживљавала као "другу љубав":већ са 15 година победила јена такмичењу "Таленти долазе", у "3К дуру" побеђивала је све до Великог финала, победник је „Вечери младих нада" (Београдско пролеће 2000) и фестивала „Славенски базар" у Кијеву. На Еврофесту у Македонији освојила је награду за интерпретацију.

За солистичку каријеру одабрала је токове нео-соула, у маниру музике којапоследњих година углавном долази из Велике Британије (Ејми Вајнхаус, Адел,Дафи, Алис Расел...), са бојама џез-попа у извођењу прве лиге млађих домаћих џезера. На београдском концерту друштво јој чине Иван Алексијевић(клавир), Небојша Зулфикарпашић (гитара), Иштван Мађарић (бас), Петар Радмиловић (бубњеви), Маx Кочетов (саксофон), Страхиња Бановић (труба), Дарко Јуреша (перкусије), Александра Бјелић Алексијевић и Биљана Пековић(пратећи вокали).Ирена Благојевић се представља и као флаутисткиња, као и аутор неких нумера упрограму.

 

Коначно -поглед на дешавања у унутрашњости. Mojo Club у Сенти,који је пре неколико недеља прославио 20. рођендан, у суботу 16. априла биће поприште још једног узбудљивог концерта: наступиће легенда америчког блуза,„Стеди Ролин" Боб Марголин. Гитариста је прва професионална искуства имао је упсиходеличном бенду Freeborne. Од 1973.до 1980. године био је соло гитариста у легендарном пратећем саставу МадијаВотерса, учествујући са иконом чикашког блуза и у филму „The LastWaltz", екранизованом последњем концерту састава TheBand. По одласку из Мадијевог састава, Марголин је оствариоуспешну соло каријеру, са албумима за продукције Alligator,Blid Pig, Telarc i Steady Rollin'. Више пута је номинован за W. C. HandyAward/Blues Award (која сесматра Оскаром у блуз заједници), учествовао је на албумима који су номинованиза Греми, а освојио је две Blues Award - занајбоље историјско издање (1977 - албум Мадија Вотерса, Џонија Винтера и ЏејмсаКотона) и најбољег гитаристу (2008).   

 

Voja Pantic.jpgВојислав Пантић

 

Промовише најновија издања домаће и светске џез продукције, прати глобалне трендове и одржава везе са водећим џез центрима. Годишње представи 150-200 нових наслова што је више него довољно да будете потпуно упућени у актуелна џез стремљења у свету.

Аутор и водитељ Војислав Пантић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара