Читај ми!

Писање за децу у 21. веку: Александра Филиповић

Они који су били деца током последњих деценија двадесетог века имали су среће да одрастају уз стваралаштво за децу, које је било веома богато и протезало се са књижевности на радио, телевизију и филм.

„Дечији песник” и „дечији писац” биле су легитимне подкатегорије ствараоца а људи попут Љубовија Ршумовића, Раше Попова, Драгана Лукића и многих других били су истинске звезде. Данас делује да ствари стоје доста другачије, а зашто је то тако разговарамо са списатељицом Александром Филиповић из Панчева. 

Александра Филиповић је рођена у Сурдулици а, речено језиком књижевности, одрасла није никада, о чему сведочи њен књижевни рад, у којем упорно остаје дете или неко јако близак њима. Она је писац прича за децу које се емитују од 2018. године на Радио Београду 1 у емисији „Добро јутро децо”. Аутор је књиге за децу под називом „О крилима и чудима”, коју је издала „Лагуна” а једна од прича из књиге награђена је од стране „Радио Београда 1”. Добитница је друге награде Удружења Мокрањац за причу објављену у зборнику „Музика прича”.

Осим што пише за децу, Александра ствара на пољу хумора и сатире, бивајући једна од ретких припадница лепшег пола у овом књижевном жанру. Сарадник је „Вечерњих новости” које су јој доделиле награду за најбољи афоризам 2018. године. На шабачкој „Чивијади” награђена је два пута а на лесковачком СЛЕМ фестивалу једном. Причаћемо данас о томе зашто има тако мало жена у свету хумора и сатире? Да ли је стање такво само код нас или и у свету?

Водитељи: Јелена Кнежевић и Миодраг Стошић

Летња башта Летња башта

Autor:
Београд 202

До јесени, отварамо врата Летње баште! Теме које највише волите да чујете, али са ведријим, опуштенијим и забавнијим освртима. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво