Повишен тон

Бахат однос према живим врстама

Једна од највећих колонија птица пчеларица и пупаваца у Србији, поред Бачког Градишта, затрпана је бетонским отпадом. Испод шута се нашло око 30 парова најлепших и најшаренијих птица на свету, јер је неко на њихова гнезда сручио тоне отпада. Из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије кажу да је ово незапамћена катастрофа, а трагедија је тим већа јер се све десило на заштићеном пашњаку поред рибњака Бечеј, који је значајно међународно станиште птица и део домаће Еколошке мреже. Жртве несавесних грађана су неретко и орлови белорепани и крсташи, ждралови, свраке, еје мочварице, али и лисице, пси, јазавци... Тим поводом разговарали смо са Миланом Ружићем из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, који се, заједно са свима онима који у институцијама, удружењима и појединачно, труди да поправи стање немара које имамо. Шта издваја бахато понашање од незнања и како да будемо бољи према врстама са којима делимо поднебље? Сем одговора на ова питања, чућете и практичне савете за поступање са птицама у урбаним подручјима, јер су периодично чести напади сврака и врана на пролазнике, из страха за младунце.
Прва фудбалска утакмица у Београду одиграна је у Доњем граду, крај Куле Небојша, 1896. године, на данашњи дан. Чланови Лоптачке секције Гимнастичког друштва „Соко" суграђанима су показали нову игру. О овом догађају известиле су и новине, напомињући да је игра „корисна за младиће јер помаже развој мишића". Овом догађају посвећујемо рубрику „Датум, време, место".
У другом сату емисије најавићемо и пети по реду Фестивал фантастичне књижевности Арт-Анима, који се од 1. до 3. јуна одржава у београдској општини Врачар, са циљем промоције квалитетних књижевних дела у којима се негује неуобичајено и чудесно. 

Водитељ: Круна Пинтарић

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво