Читај ми!

Kfor uklonio barikadu na Brnjaku

Vojnici Kfora jutros uklonili barikadu kod Brnjaka. Srbi, nedaleko od tog mesta, postavili novu barikadu, visoku pet metara. Kfor u akciji koristio biber-sprej.

17.24 - Srbi završili sa utvrđivanjem nove barikade, koja se nalazi nekoliko metara od mesta gde je jutros Kfor uklonio barikadu. Nova barikada od zemlje i drva visoka oko pet metara.

16.49 - Bojim se da je Kfor u današnjoj akciji prešao preko administrativne linije, kaže Oliver Ivanović i dodaje da bi to "moglo izazvati ozbiljan diplomatski incident", prenosi Tanjug.

16.38 - Kfor zadovoljan akcijom i neće uklanjati novu barikadu koju su postavili Srbi, jer se ona nalazi na teritoriji centralne Srbije, kaže Uve Novicki.

14.54 - Kfor je oko 14 časova završio akciju uklanjanja barikade koja je bila postavljena na putu Zubin Potok – Ribariće, kod administrativnog prelaza Brnjak.

14.28 - Na Brnjaku, ipak, korišćen biber-sprej, piše u današnjem izveštaju Kfora sa terena.

13.02 - Portparol Kfora Uve Novicki tvrdi da vojnici nisu koristili biber-sprej, iako očevici tvrde suprotno.  

9.16 - Na barikadi u Zupču okupio se veliki broj građana koji očekuju da bi vojnici Kfora mogli tuda da prođu teškom mehanizacijom. 

Kfor je oko 14 časova završio akciju uklanjanja barikade koja je bila postavljena na putu Zubin Potok – Ribariće, kod administrativnog prelaza Brnjak, koji je i dalje blokiran jer su Srbi u blizini postavili novu barikadu visoku pet metara.

Nešto posle 14 časova, region Brnjaka nadletao je jedan helikopter Kfora. Tokom jutrošnje akcije Kfora, koja je počela oko osam časova, francuski i nemački vojnici motornim testerama uklonili su drva, a lopatama zemlju, dok su Srbi bagerom nasipali nove količine zemlje.

Barikada je bila postavljena na administrativnoj liniji prema centralnoj Srbiji iza kontrolnog punkta Kfora, gledano iz pravca Mitrovice i Zubinog Potoka.  

Mali broj Srba pokušao je da zaštiti barikadu koja je bila visoka oko dva metra, ali su ih vojnici Kfora izgurali i napravili živi zid, odnosno kordon ispred barikade.

Očevici tvrde da su vojnici, prilikom guranja sa Srbima koji su čuvali barikadu, koristili suzavac, što je kasnije potvrdio i Kfor u svom izveštaju sa terena.

Pre nego što su započeli akciju, vojnici su sa barikade uklonili srpsku zastavu. Kompletna akcija koja je jutros pokrenuta snimana je kamerama i fotoaparatima.

Kfor ekipi RTS-a nije dozvolio prolaz na pravcu od Zubinog Potoka ka Brnjaku.

Portparol Kfora Uve Novicki rekao je da je današnje uklanjanje barikade "bilo planirano i organizovano danima, u tesnoj koordinaciji i saradnji sa određenim srpskim državnim institucijama", preneo je Tanjug.

"Ne mogu pominjati imena, ali kao što znate Kfor je u redovnom kontaktu sa zvaničnim srpskim institucijama koje se bave Kosovom", rekao je Novicki.

Međutim, te navode demantovali su šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović i ministar Goran Bogdanović.

"Ja kažem da to nije tačno. Beograd uopšte nije razgovarao sa bilo kim o uklanjanju barikada. Mi smo, kao što znate, posvećeni pronalaženju političkog rešenja. Uklanjanje barikada nije bilo predmet nijednog razgovora", rekao je Borislav Stefanović agenciji Beta.

Goran Bogdanović kaže da je reč o krajnje nekorektnoj izjavi portparola Kfora.

"Ako su sa nekim razgovarali, Novicki bi trebalo javno da kaže ko je u pitanju. Ovako, to je, očigledno, još jedan vid manipulacije i pokušaj da se izazove razdor na relaciji kosovski Srbi i Vlada u Beogradu", naglasio je Bogdanović.

Zamenik predsednika Opštine Zubin Potok Srđan Đurović rekao je da Srbi sa severa Kosova "duboko veruju da Beograd nije pristao da Kfor ukloni barikade kod Brnjaka".

Izvestilac za Kosovo Komiteta za politička pitanja Saveta Evrope Bjern fon Sidov uveren je da je rešenje za sever Kosova u traženju kompromisa i da je neophodno da sve strane načine određene ustupke. Sidov, koji je završio višednevnu posetu Kosovu, naglašava da nastavak takvog stanja nije ni u čijem interesu, ni kratkoročno ni dugoročno.

"Neophodan je politički dogovor o upravljanju severnim delom pokrajine", naveo je Sidov.

Kfor je sredinom oktobra nekoliko puta pokušavao da deblokira putne pravce prema Brnjaku i Jarinju. Meštani koji dežuraju na barikadama nisu dozvoljavali prolaz Kforu, ali ozbiljnijih sukoba nije bilo.