Читај ми!

Preporuka Srbiji za EU

Evropska komisija predložila da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Uniju. Datum pregovora čim Beograd postigne napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom. Cvetković zadovoljan mišljenjem Komisje.

Komesar za proširenje Štefan File preporučio je da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, dok će odluka o datumu početka pregovora biti doneta naknadno, u skladu sa napretkom dijaloga Beograda i Prištine.

"Na osnovu napretka u sprovođenju reformi, saradnji sa Haškim tribunalom i pomirenja u regionu, predlažem da se Srbiji dodeli status kandidata, uz pretpostavku da Srbija nastavi dijalog sa Kosovom i u dobroj meri primeni dosad ostvarene sporazume", izjavio je File u Briselu.

File je rekao da, pored toga, Evropska komisija predlaže da se pregovori o priključenju pokrenu čim Beograd postigne dalji napredak u ispunjavanju ključnog kriterijuma, a to su dalji koraci u normalizaciji odnosa sa Prištinom, "u smislu uslova Procesa stabilizacije i priključenja".

"To je jedini prioritet, i on sam po sebi predstavlja potvrdu ostvarenih reformi pravosuđa, vladavine prava i drugih oblasti od ključnog značaja za ispunjavanje kopenhaških političkih kriterijuma, rekao je File.

Premijer Mirko Cvetković, kome je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer uručio mišljenje Komisije, rekao je da je veoma zadovoljan mišljenjem Komisije i ocenio da je preporuka Brisela značajno priznanje Vladi Srbije.

"Ovo mišljenje pokazuje da je Evropska komisija prepoznala napore koje je Srbija učinila i reforme koje smo sproveli", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Cvetković je rekao da "ovo nije kraj, ali jeste značajan datum za ovu Vladu koja je počela od nule pre tri godine". Premijer je obećao da će Vlada nastaviti da radi na evropskim integracijama.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer ocenio je da je današnji dan veoma važan datum u odnosima Evropske unije i Srbije.

Dežer je naveo da je danas doneo dve dobre vesti - prva je da je Evropska komisija predložila status kandidata za Srbiju, a druga je da će Srbija dobiti datum kada bude ispunjen ključni element, a to je nastavak dijaloga s Prištinom.

Uslovi koje je EU postavila Srbiji statusno su neutralni i ostvarivi, rekao je Dežer i istakao da "ništa od toga nije novo" i da se "sve može postići" uz angažovanje Beograda i Prištine i uz pomoć EU.

Napredak uz nastavak dijaloga

U mišljenju Evropske komisije navodi se da je Srbija ostvarila značajan napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma, da poseduje obiman pravni i institucionalni okvir za vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava i manjina, koji u celini odgovara evropskim i međunarodnim standardima.

U mišljenju je rečeno da se sprovodi dalekosežna reforma pravosuđa, kao i da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala daje rezultate.

Srbija je pohvaljena za ostvarenje pune saradnje sa Haškim tribunalom, prvenstveno posle hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

U "mišljenju" se navodi i da Srbija preuzima sve aktivniju ulogu u regionalnoj saradnji i podsticanju trajnog pomirenja u regionu.

Kada je reč o Kosovu, Evropska komisija navodi da se, nakon prvih rezultata ostvarenih u dijalogu, očekuje se obnavljanje angažmana Srbije i brza primena do sada postignutih dogovora.

Srbija će, smatra Komisija, morati da ostvari dalji značajan napredak u poboljšavanju odnosa sa Kosovom i primeni pragmatičnih i održivih rešenja koji će olakšati živote građana.

Govoreći o ekonomiji, Komisija ističe da je Srbija je preduzela važne korake ka uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije i postigla širok politički konsenzus o osnovama tržišne ekonomije, uz već ostvareni učinak na polju primene ekonomskih reformi.

Komisija je pohvalila napredak Srbije u procesu usklađivanja zakonodavstva sa standardima koje propisuje Unija.

Број коментара 87

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво