Čitaj mi!

Preporuka Srbiji za EU

Evropska komisija predložila da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Uniju. Datum pregovora čim Beograd postigne napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom. Cvetković zadovoljan mišljenjem Komisje.

Komesar za proširenje Štefan File preporučio je da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, dok će odluka o datumu početka pregovora biti doneta naknadno, u skladu sa napretkom dijaloga Beograda i Prištine.

"Na osnovu napretka u sprovođenju reformi, saradnji sa Haškim tribunalom i pomirenja u regionu, predlažem da se Srbiji dodeli status kandidata, uz pretpostavku da Srbija nastavi dijalog sa Kosovom i u dobroj meri primeni dosad ostvarene sporazume", izjavio je File u Briselu.

File je rekao da, pored toga, Evropska komisija predlaže da se pregovori o priključenju pokrenu čim Beograd postigne dalji napredak u ispunjavanju ključnog kriterijuma, a to su dalji koraci u normalizaciji odnosa sa Prištinom, "u smislu uslova Procesa stabilizacije i priključenja".

"To je jedini prioritet, i on sam po sebi predstavlja potvrdu ostvarenih reformi pravosuđa, vladavine prava i drugih oblasti od ključnog značaja za ispunjavanje kopenhaških političkih kriterijuma, rekao je File.

Premijer Mirko Cvetković, kome je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer uručio mišljenje Komisije, rekao je da je veoma zadovoljan mišljenjem Komisije i ocenio da je preporuka Brisela značajno priznanje Vladi Srbije.

"Ovo mišljenje pokazuje da je Evropska komisija prepoznala napore koje je Srbija učinila i reforme koje smo sproveli", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Cvetković je rekao da "ovo nije kraj, ali jeste značajan datum za ovu Vladu koja je počela od nule pre tri godine". Premijer je obećao da će Vlada nastaviti da radi na evropskim integracijama.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer ocenio je da je današnji dan veoma važan datum u odnosima Evropske unije i Srbije.

Dežer je naveo da je danas doneo dve dobre vesti - prva je da je Evropska komisija predložila status kandidata za Srbiju, a druga je da će Srbija dobiti datum kada bude ispunjen ključni element, a to je nastavak dijaloga s Prištinom.

Uslovi koje je EU postavila Srbiji statusno su neutralni i ostvarivi, rekao je Dežer i istakao da "ništa od toga nije novo" i da se "sve može postići" uz angažovanje Beograda i Prištine i uz pomoć EU.

Napredak uz nastavak dijaloga

U mišljenju Evropske komisije navodi se da je Srbija ostvarila značajan napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma, da poseduje obiman pravni i institucionalni okvir za vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava i manjina, koji u celini odgovara evropskim i međunarodnim standardima.

U mišljenju je rečeno da se sprovodi dalekosežna reforma pravosuđa, kao i da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala daje rezultate.

Srbija je pohvaljena za ostvarenje pune saradnje sa Haškim tribunalom, prvenstveno posle hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

U "mišljenju" se navodi i da Srbija preuzima sve aktivniju ulogu u regionalnoj saradnji i podsticanju trajnog pomirenja u regionu.

Kada je reč o Kosovu, Evropska komisija navodi da se, nakon prvih rezultata ostvarenih u dijalogu, očekuje se obnavljanje angažmana Srbije i brza primena do sada postignutih dogovora.

Srbija će, smatra Komisija, morati da ostvari dalji značajan napredak u poboljšavanju odnosa sa Kosovom i primeni pragmatičnih i održivih rešenja koji će olakšati živote građana.

Govoreći o ekonomiji, Komisija ističe da je Srbija je preduzela važne korake ka uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije i postigla širok politički konsenzus o osnovama tržišne ekonomije, uz već ostvareni učinak na polju primene ekonomskih reformi.

Komisija je pohvalila napredak Srbije u procesu usklađivanja zakonodavstva sa standardima koje propisuje Unija.

Mišljenje Evropske komisije

Srbija je ostvarila značajan dalji napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma. Srbija poseduje obiman pravni i institucionalni okvir za vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava i manjina, koji u celini odgovara evropskim i međunarodnim standardima.

U poslednjih nekoliko meseci su usvojeni ključni zakoni u skladu sa evropskim standardima u oblasti izbornog zakonodavstva, finansiranja političkih stranaka i odnosa između parlamenta i nezavisnih regulatornih tela.

Sprovodi se dalekosežna reforma pravosuđa. U toku je proces revizije reizbora sudija i tužilaca, čiji cilj je da ispravi početne nedostatke u proceduri reizbora.

Pravni i institucionalni okvir za vladavinu prava je sveobuhvatan, uključujući i oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u kojima su ostvareni prvi rezultati.

Međutim, postoji određeni broj nedostataka u primeni ovog pravnog okvira, u vezi sa kojima će Srbija morati da uloži veće napore.

Što se tiče situacije u vezi sa procesom Stabilizacije i pridruživanja, Srbija mora da bude pohvaljena za ostvarenje pune saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, hapšenjem i izručenjem poslednja dva preostala optužena, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Ukupno, Srbija je uspešno ispunila svih 46 zahteva Haškog tribunala za izručenje optuženih.

Srbija preuzima sve aktivniju ulogu u regionalnoj saradnji i podsticanju trajnog pomirenja u regionu.

Nakon prvih rezultata ostvarenih u dijalogu sa Kosovom, očekuje se obnavljanje angažmana Srbije i brza primena do sada postignutih dogovora. Srbija će takođe morati da ostvari dalji značajan napredak u poboljšavanju odnosa sa Kosovom i primeni pragmatičnih i održivih rešenja koji će olakšati živote građana.

Ekonomski kriterijumi

Srbija je preduzela važne korake ka uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije i postigla širok politički konsenzus o osnovama tržišne ekonomije, uz već ostvareni učinak na polju primene ekonomskih reformi.

Uspela je da održi makroekonomsku stabilnost tokom globalne ekonomske krize. Razvija se slobodna tržišna utakmica između aktera na tržištu. Ekonomska integracija sa EU je na visokom nivou.

Međutim, i dalje je prisutan jedan broj strukturnih nedostataka koje će Srbija morati da reši kako bi bila u stanju da srednjoročno izađe na kraj sa pritiscima konkurencije i tržišnom utakmicom u okviru Evropske unije.

Poslovni ambijent je i dalje ograničen neizvesnom situacijom. Strane direktne investicije su počele da se oporavljaju tokom 2011. godine. Uprkos postepenom ekonomskom oporavku, nezaposlenost ostaje na visokom nivou a socijalna situacija je i dalje teška. Neformalna ekonomija ostaje veliki izazov.

Zakonodavstvo EU

Srbija je ostvarila dalji napredak u pravcu usklađivanja svog zakonodavstva sa evropskim standardima, naročito na polju carine, oporezivanja, ekonomske i monetarne unije, statistike, preduzetničke i industrijske politike i zakona koji se bave preduzećima.

Analiza napretka Srbije u usklađivanju sa zakonodavstvom EU pokazuje da Srbija generalno poseduje dobar administrativni kapacitet i potencijal da srednjoročno preuzme obaveze članstva u EU.

Uprkos napretku ostvarenom u poslednje vreme u više oblasti, neophodni su dalji napori na usklađivanju sa zakonodavstvom EU i njegovoj efikasnoj srednjoročnoj primeni na polju slobode kretanja roba i radne snage, usluga i kapitala, javnih nabavki, konkurencije, finansijskih usluga, intelektualne svojine, informacionog društva i medija, bezbednosti hrane, politike transporta, energetike, socijalne politike i zapošljavanja, trans-evropskih mreža, regionalne politike, zaštite potrošača i zaštite zdravlja.

Srbija se suočava sa velikim izazovima na polju primene i sprovođenja zakona. Mada je administracija generalno dobro razvijena i pravosuđe prolazi kroz značajnu rekonstrukciju, neophodni su dodatni napori na jačanju kapaciteta za primenu i sprovođenje zakonodavstva EU.

Biće potrebni značajni i trajni napori da bi se srednjoročno preuzele obaveze članstva u oblastima zaštite životne sredine, poljoprivrede i ruralnog razvoja, pravde, slobode i bezbednosti i finansijske kontrole.

broj komentara 93 pošalji komentar
(petak, 14. okt 2011, 11:26) - anonymous [neregistrovani]

Eu

Napred Srbijo! Napredak se malo primecuje i oseca...

(četvrtak, 13. okt 2011, 10:44) - RD [neregistrovani]

Napredujemo...

Štefan File je došao da nam kaže da smo napredovali, da nam je sad, valjda, bolje nego što je bilo. Ja nisam primetio, ali ako on tako kaže, onda mora da je istina. Moramo verovati Evropi više nego svojim očima!

(četvrtak, 13. okt 2011, 09:07) - anonymous [neregistrovani]

čika zmaj i EU

"Koje su to teške muke, kroz plot gledat u jabuke,
jabuke su tako blizu, skoro usta da zagrizu"
Jovan Jovanović Zmaj

(četvrtak, 13. okt 2011, 08:41) - anonymous [neregistrovani]

re na Bravo samo napred..

Blago tebi ! Ti ces da zivis 200 godina. I ja bih voleo da sam zanesenjak.

(četvrtak, 13. okt 2011, 07:21) - Milos Radenkovic [neregistrovani]

Nacionalizam

Postovani gospodine, los patriota nije onaj ko je otisao iz svoje zemlje,kao ni ostanak u svojo zemlji, takodje nema veze za rodoljubljem. Ima mali milon razloga zasto neko odluci da ode ili ostane, tako da ih je nemoguce cak i pobrojati. Ja cenim vasu resenost da ostanete i eventualnu sansu koja bi vam se pruzila na najbolji nacin iskoristite, kako za sebe , a istovremeno i u korist svoje zemlje. Dug je i tezak put od planova i zelja do realizacije, i ja vam unapred zelim puno uspeha na tom putu.

(četvrtak, 13. okt 2011, 03:33) - put [neregistrovani]

Frustrirajuće

"Датум преговора чим Београд постигне напредак у нормализацији односа са Приштином."
Šta se to događa sa Srbijom i srpskim narodom. Zar smo toliko bedni i nesposobni za život da čekamo na mrvice EU kompanije.
Treba neko da nas povede i pokaže pravi put. Evropa to nije, jer nas drži u mraku i vezane od prve uvedene sankcije.

(četvrtak, 13. okt 2011, 03:20) - Goran [neregistrovani]

Eurosrb

Svaka cast, veliki napredak za Srbiju.

(sreda, 12. okt 2011, 23:54) - anonymous [neregistrovani]

@Сјајно!

Јовке свака част на коментару, сада сам и ја за ЕУ. Куд ме заведоше пре, они који су против уласка у ову земљу Недођију.

(sreda, 12. okt 2011, 23:25) - anonymous [neregistrovani]

HAHA ima EU, ali nema datuma, zivimo kao u bajci, sveha ima osim istine :)

Neki izgleda i dalje veruju u bajke, kakva EU, zar nije ocigledna demagogija u svemu tome ?
Treba da organizujemo drustvo i drzavu, da neke korisne vrednosti uvedemo kao prioritetne, a ne da se zamlacujemo bajkama.

(sreda, 12. okt 2011, 23:06) - anonymous [neregistrovani]

Bravo,samo naprijed

Izvjestaj evro komisije je objektivan.Samo uporno treba nastaviti.To je jedina sansa za opsti napredak,a narocito za mlade ljude.Zato bravo predsednice Tadicu ,koji je najzasluzniji za napredak u pravcu EU.
Nadam se da ce ovo prepoznati vecina normalnih ljudi u Srbiji.