Poslanici uskoro o restituciji

Vlada usvojila Nacrte zakona o restituciji, javnoj svojini i vraćanju imovine crkvama, rekao Božidar Đelić. Skupština o tim predlozima zakona raspravlja 22. septembra. Više od četiri milijarde evra vraća se u privatno vlasništvo.

Posle jednomesečne javne rasprave, Vlada Srbije je, na telefonskoj sednici, utvrdila predloge zakona o restituciji i javnoj svojini i Izmene zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama.

Cilj je da se ispravi istorijska nepravda i ustanovi šta je čije u zemlji. Očekuje se da će pred poslanicima Skupštine ti dokumenti biti 22. septembra, a u oktobru i u primeni.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da će obim restitucije premašiti obim privatizacije, jer će, prema procenama, više od četiri milijarde evra imovine i novca biti vraćeno iz državnog u privatno vlasništvo.

Prema utvrđenom Predlogu zakona o vraćanju imovine i obeštećenju, najveći deo restitucije biće obavljen naturalnim vraćanjem oduzetog vlasništva, a finansijsko obeštećenje će biti sprovedeno obveznicima u roku od 15 godina.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Đelić je objasnio da će sve što bude moglo da se vrati u naturi biti i vraćeno u naturi, kao na primer zgrade, zemljište, poljoprivredno zemljište, neizgrađeno građevinsko zemljište.

Jedini izuzeci, prema njegovim rečima, biće tamo gde već postoji jedan legalan privatni vlasnik ili je ta imovina apsolutno nužna državi da funkcioniše.

"Za sve ostalo će biti obezbeđeno obeštećenje tako što će se prvo utvrditi tržišna vrednost onoga što treba da se vrati i isplatiti akontacija od 10 odsto vrednosti odmah, čim se odluči o tom pitanju i u maksimalnom iznosu od 10.000 evra", rekao je Đelić.

"Potom, počevši od 2015. godine izdavaće se obveznice na 15 godina za sve građane, a na pet  godina za one starije od 70 godina", objasnio je Đelić.

Predloženo je da maksimalno obeštećenje po vlasniku bude 500.000 evra.

Đelić je rekao da je Srbija istovremeno blizu uspostavljanja decentralizacije i efikasnog sistema javne svojine, u kojem će lokalni lideri moći da raspolažu novcem bez stalne intervencije republičkih vlasti.

"Ti zakonski predlozi ojačaće vladavinu prava, ubrzati priliv stranih investicija i povećati preduzetnički potencijal zemlje", ocenio je Đelić.

"Prvi put ćemo moći da odgovorimo na pitanje šta kome u Srbiji pripada", rekao je Đelić, dodavši da se time ispunjava poslednji, ključni deo, reformskog programa da Srbija dobije status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 07. sep 2011, 11:08) - anonymous [neregistrovani]

Neustavno

B.Đelić kaže Jedini izuzetci od naturalnog vraćanja biće tamo gde već postoji jedan privatni vlasnik. Da objasnim. B.Đelić je kupio nacionalizovanu kuću i on to ne krije.Više puta je to javno potvrdio.E,vidite i on je jedan od tih privatnih vlasnika koje treba zaštititi od pravih vlasnika otete imovine. Ustav Srbije u članu 6. ne dopušta da državni funkcioner obavlja funkciju koju B.Đelić obavlja u procesu restitucije jer je u Sukobu interesa ali koga briga...Drpaj tuđe...Ovo je krađa...Ponovo

(utorak, 06. sep 2011, 19:26) - anonymous [neregistrovani]

nerealno...

hoce da vrate objekte koji su u vreme oduzimanja bili u upotrebnoj funkciji, a sada posle 50 i vise godina su ruinirani,zapusteni i neupotrebljivi objekti....ko ce nadoknaditi kompletno vracanje u upotrebno stanje vracene objekte...licno osam stanova koje potrazujem su ruina u gradu, a drzava je jos uvek vlasnik...

(utorak, 06. sep 2011, 14:32) - anonymous [neregistrovani]

e bozo bozo

pa gde zuris?status kandidata dobijamo na misice, datum za pocetak pregovora ko zna kad.danas citam onde gde provaljuje diplomatske depese i tamo kazu da u EU ulazimo ne pre 2019!!! zasto da bakrot drzava vraca jos 4 milijarde sada?postujem ja to da treba da se vrati sve do poslednjeg novcica jer je njihovo ali mi nemamo te pare i nema potrebe da zurimo kada nista ne dobijamo!

(utorak, 06. sep 2011, 14:05) - anonymous [neregistrovani]

bilo je vreme...

... jos pre 11 godina to da uradite!