Читај ми!

Vlada ispunila obaveze za EU

Usvajanjem predloge tri zakona - o krivičnom postupku, o parničnom postupku i o rehabilitaciji, Vlada Srbije zaokružila obaveze za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, izjavio koordinator Vlade za odnose sa javnošću Slobodan Homen.

Koordinator Vlade za odnose sa javnošću Slobodan Homen izjavio je da je usvajanjem predloga tri zakona - o krivičnom postupku, o parničnom postupku i o rehabilitaciji, na današnjoj sednici, Vlada Srbije zaokružila je svoje obaveze za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Homen je, na konfereniji za novinare posle sednice Vlade, istakao da je taj set pravosudnih zakona od izuzetne važnosti jer će omogućiti drugačije funkcionisanje sudstva u Srbiji.

"Prvi put će se znati vremenski rok trajanja suđenja, pri čemu će sudija biti obavezan da unapred zakaže termine suđenja u prvom stepenu i svaka stranka će znati koliko će trajati suđenje u prvom stepenu", rekao je Homen.

Homen je napomenuo da se Evropska komisija saglasila sa Predlogom zakona o restituciji i da će i on biti usvojen sledećeg četvrtka, čime će biti ispunjene sve obaveze Srbije prema Akcionom planu integracije za sticanje statusa kandidata.

"Ono što zavisi od Vlade Srbije, biće ispunjeno, očekujemo pozitivno mišljenje Evropske komisije", izjavio je Homen.

Imajući u vidu da će kroz desetak dana početi i sednica Skupštine Srbije, na kojoj će biti i usvojeni svi zakoni, sve bi prema proceni Homena trebalo da bude gotovo do 21. septembra, kako je i predviđeno.

Efikasniji rad pravosuđa

Već sada Srbija pokazuje odlične rezultate u efikasnosti rada pravosuđa i rešavanja starih sporova, rekao je Homen, istakavši da je ove godine srpsko pravosuđe rešilo 23 odsto više predmeta nego prošle godine.

Homen je ukazao na primer Privrednog suda, koji je razrešio za 39 odsto više predmeta nego prošle godine.

"Sa izuzetno značajnim zakonima o parničnom postupku, uz Zakon o izvršnom postupku, koji je 1. septembra stupio na snagu, potpuno drugačije će funkcionisati srpsko sudstvo", naglasio je Homen.

U drugom stepenu, zakon nalaže da sud odluku po žalbi donese u roku od devet meseci od prvostepene presude.

"Takođe, niko više ne može da izbegava dostavu sudskih poziva i drugih dokumenata, a ograničena je i mogućnost odlaganja suđenja", predočio je Homen.

Prema njegovim rečima, Zakon o rehabilitaciji se naslanja na zakon o restituciji. Srbija je do sada donela 1.480 presuda za rehabilitaciju, dok je u toku još 800 postupaka, naveo je Homen.

Naknada štete za rehabilitovana lica

"Sva rehabilitovana lica imaće pravo na naknadu štete, na penzijsko i zdravstveno osiguranje, kao i na naknadu za vreme provedeno u zatvoru, a njihove porodice, naslednici će imati pravo na nadoknadu štete, za one koji su bez suđenja, izgubili život u ratu ili u zatvoru", objasnio je Homen.

Deo zakona koji se odnosi na konfiskovanu imovinu, predviđa da će sva oduzeta imovina za rehabilitovane osobe biti vraćena prema Zakonu o restituciji.

Šef Vladine kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović je naveo da je Vlada na današnjoj sednici usvojila Predlog zakona o prebivalištu i boravištu građana, za koji se očekuje da će značajno unaprediti ažuriranje baza ličnih podataka o građanima i da će se one izjednačiti sa stvarnim stanjem.

Novina je, kako je naveo Mihajlović, da taj zakon propisuje da se državljaninu Srbije, koji ima ima pravo na ličnu kartu, a nema prijavljeno boravište, odredi boravište na godinu dana od dana izdavanja lične karte.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво