Čitaj mi!

SNS o medijskoj strategiji

Potrebno je prvo onemogućiti uticaj tajkuna na medije, a onda razgovarati o strategiji u toj oblasti, rekao funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović. RTS odgovorio SNS-u.

Srpska napredna stranka (SNS) danas je ocenila da je besmisleno razgovarati o medijskoj strategiji i tome da li država treba da ima vlasništvo u medijima ili ne, dok se ne reši problem uticaja tajkuna na medije.

Funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da pod tajkunima misli na Dragana Đilasa i Srđana Šapera koji su, kako tvrdi, vlasnici svih marketinških sekundi i gotovo svih medija u Srbiji.

On je rekao da SNS ima dokaze da firme Đilasa i Šapera imaju veliki uticaj na kupovinu sekundi od RTS-a, B92, "a verovatno i drugih medija".

"Mi ne želimo uopšte da razgovaramo o donošenju bilo kakve strategije, dok se ovo pitanje ne reši", rekao je Stefanović.

Činjenice dostupne svakom odgovornom političaru i svakom profesionalnom novinaru opovrgavaju više puta ponovljenu tvrdnju naprednjaka, navodi se u saopštenju službe marketinga RTS-a i dodaje da Javni servis Srbije godišnje posluje sa 10 marketinških agencija i sa više od 200 direktnih kupaca reklamnih sekundi.

Prema podacima ove službe, RTS je u 2010. godini ostvario marketinški prihod od 25 miliona evra. Skoro 40 odsto od ukupnog prihoda ostvareno je direktnim ugovaranjem, a ostatak 61 odsto čini zbirni prihod deset marketinških agencija.

Zakoni dozvoljavaju prodaju sekundi isključivo godinu za godinu i zabranjuju uspostavljanje monopola bilo koje agencije.

Predlažemo naprednjacima, ili bilo kojoj drugoj zainteresovanoj političkoj partiji, da angažuje uglednu revizorsku kuću koja bi pregledala sve papire i utvrdila činjenično stanje.

broj komentara 19 pošalji komentar
(subota, 13. avg 2011, 11:32) - anonymous [neregistrovani]

Re Aleksej

Ne, to sto kazete je zamena teza.
Ne znaci da je lepo onima koji na izborima nece glasati za SNS, nego znaci da su provalili SNS koji su jos gore od sadasnje vlasti i da, jednostavno, mozda nece glasati za nikoga, tj. bojkot izbora. Sto je i najbolje resenje.
Treba bojkovati sve politicke stranke.

(subota, 13. avg 2011, 07:39) - anonymous [neregistrovani]

Informisanje

Kao prvo, posstovni gospodine Stefanovic - dobro se poznajemo.
Iz vremena kada ste rezultate terenaca OO SRS u naselju Braca Jerkovic prisvojili, i sa ostalim prisvojenim obradili (kako rekoste:"sintetizovali") u SVOJ izvesstaj COU SRS.
Onda ste, mladi gospodine, na krilima revolucije, uleteli u Studio "B".
Sledi promena garderobe i sada visse niste cclan SRS, vec potpredsednik SNS.
Pokojni otac me je uccio da, kada se menja vlast, prvi na udaru su sistemi informisanja, slede banke, posste,...
To ste i vi uradili sa Studijom "B".
Od sramnog Kumanovskog sporazuma nisam cclan SRS, ali pratim zbivanja i promene.
Neverovatno je kako jedan mlad ccovek dozzivi katarzu od ideologije SRS (pobegne iz stranke), i sada (a ko ce Vam mladi gospodine verovati, sada?)promovisse recikliranu SRS politiku, zvanu politikom SNS.
Vass lik i delo su poznati, jedino nije poznato odakle vam hrabrost da udarate po sistemima informisanja (osim bahatosti, normalno)?
Ove drusstvene, strukturne, promene koje zagovara SNS padaju u vodu sekundom odluke vasseg finansijera.
Priccate o kreditima za promociju.
Krediti trazze odredjenu garanciju.
Ccime pokrivate garanciju?
Da nije tuzzno, bilo bi veselja.
U svakom sluccaju, srecni izbori i zzelim Vam mnogo liccnog rada ne "resavskog".
Pozdrav, profesor Stefanovic, ex predsednik OO Braca Jerkovic SRS

(petak, 12. avg 2011, 21:56) - Drina [neregistrovani]

Naopako

Najznačajnije medije u Srbiji poseduju domaći biznismeni i tajkuni, delom su u nešto manjoj meri na tržištu prisutne strane kompanije (nemački WAZ, švajcarski Ringier, američki News corporation), ali je karakteristično da državne strukture i dalje imaju veliku zastupljenost u pogledu direktnog vlasništva u medijima. Postoji takodje i ne toliko čest fenomen da su i neki novinari obezbedili vlasništvo u medijima u kojima su prethodno radili. Sa druge strane čak 12 medija je u vlasništvu domaćih biznismena, od kojih se za većinu njih može tvrditi da su u pitanju srpski tajkuni, tj. ljudi koji su do „prvog miliona“ došli zahvaljujući bliskosti s Miloševićevim režimom.

(petak, 12. avg 2011, 21:54) - Milka Krsmanović [neregistrovani]

Daljinski

Vlasnike medija u Srbiji ne možemo menjati zakonskim aktima, ali javnost makar ima puno pravo da zna ko su stvarni vlasnici medija i da na osnovu toga bira šta će gledati, slušati i čitati

(petak, 12. avg 2011, 21:52) - Milojko Jovin [neregistrovani]

...

Pojedini mediji u Srbiji dobrovoljno prihvataju ulogu “glasnika tajkuna” i pokrecu teme (ili ih drze u tajnosti) u zavisnosti od zelje njihovih finasijera.Pojedini mediji su takodje toliko drski da se otvoreno stavljaju u sluzbu rezima i postaju njihova udarna pesnica.

(petak, 12. avg 2011, 21:51) - Vilenjak [neregistrovani]

A kako drugacije

Medijima u Srbiji potrebna je pomoć da se odupru snažnim i različito stečenim interesima centara ekonomske moći, koji predstavljaju pretnju slobodi medija. Njihovi interesi su najčešće u konfliktu sa interesima javnosti.

(petak, 12. avg 2011, 21:50) - anonymous [neregistrovani]

Mediji

Nema nezavisnih medija nigde i ne treba se zavaravati.To su price za malu decu. Evropski i americki mediji su striktno vezani ili za vlast ili za mocnike koji ih placaju a kada su u pitanju informacije i vesti od nacionalnog znacaja svi su pod isti kisobran. Izazivam odmah nekog vlasnika nekih novina ili radia i tv da izadje na crtu i kaze, moj medij je nezavisan. Odmacu mu dokazati da je itekako zavisan.O drzavnim medijima ili ti nekim servisima ne treba trositi reci. Vlast je vlast i vezi konja gde ti gazda kaze pa makar crkli i konj i gazda.

(petak, 12. avg 2011, 21:29) - anonymous [neregistrovani]

SNS i mediji

Pa lider SNS-a je nedavno izjavio kako bi iste noci po pobedi na izborima promenio generalnog direktora RTS-a! Zar i to ne bi bio svojevrsni partijski pritisak na medije?

(petak, 12. avg 2011, 21:19) - Verica [neregistrovani]

Isto

Meni je samo drago to sto moram da placam pretplatu za televiziju koja najvise doprinosi medijskom mraku u Srbiji. Jedina razlika izmedji RTSa 90ih i RTSa sada je to sto moramo da placamo pretlatu za nju... Kladim se da mi ovo nece izaci :D

(petak, 12. avg 2011, 21:16) - Aleden22 [neregistrovani]

Namerno

Oni se bore jedino za sebe i svoje pozicije.. Ako to znaci povratak u 90te.. neka bude.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">