Читај ми!

Zapaljen prelaz Jarinje

Grupa maskiranih mladića oko 19 sati napala prelaz Jarinje i potom ga zapalila. Predsednik Tadić pozvao na prekid nasilja i poručio da ekstremisti i huligani svojim nasilničkim potezima rade protiv interesa građana i države Srbije. Jarinje kontroliše Kfor. Na Brnjaku bez incidenata.

02.48 - EU pozvala Srbe i Albance da smire strasti, navodeći važnost dijaloga u reševanju otvorenih pitanja. "Nasilje se ne može tolerisati", rekao predstavnik EU Fernando Đentilini. 

01.25 - Stefanović i Bogdanović postigli dogovor sa generalom Bilerom da Kfor, do daljnjeg, preuzme kontrolu prelaza Jarinje. Nastavak pregovora ujutru.

00.30 - Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je da je na Kosovu pucano na dva helikoptera Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u sastavu Kfora, ali povređenih nije bilo. Helikopteri su prevozili kosovsku policiju prema graničnim prelazima.

23.22 - Most u Kosovskoj Mitrovici zatvoren je večeras za saobraćaj i na njemu se nalaze francuski pripadnici policije Euleksa i slovenački vojnici iz sastava Kfora. Nema okupljanja građana, situacija je mirna.

23.01 - Hašim Tači optužio vlasti u Beogradu da stoje iza nereda na severu Kosova. "Scenario Srbije o podeli Kosova nikada se neće ostvariti", poručio je Tači na vanrednoj konferenciji za novinare.

22.42 - Situacija na severu Kosova pod kontrolom, poručio general Erhard Biler u izjavi za RTK. "Svim ekstremistima šaljem poruku da je Kfor spreman i sposoban da obezbedi red i mir i ima ovlašćenja da upotrebi sva sredstva da bi to ostvario", ističe Biler.

22.34 - Borislav Stefanović i Goran Bogdanović na Jarinju očekuju novi sastanak sa komandantom Kfora generalom Erhardom Bilerom. 

22.03 - Komanda Kfora saopštava da će „vrlo brzo uspostaviti red na prelazu Jarinje gde će pojačati svoje snage tokom večeri, što je već učinjeno na prelazu Brnjak".

21.43 - Ministar Goran Bogdanović potvrdio je da na prelazu Brnjak večeras nije bilo incidenata. Kfor helikopterima prebacuje dodatne snage na taj prelaz, javlja Beta. 

20.35 - Borislav Stefanović i Goran Bogdanović stigli su na punkt Jarinje. Kosovska policija zatvorila sve prilaze punktu, a na uzvišenju pored prelaza stacionirana grupa američkih pripadnika Kfora, javlja Tanjug.

20.09 - Američki vojnici iz sastava Kfora blokirali su oklopnim vozilima put od Jarinja ka Kosovskoj Mitrovici, u blizini mesta Lešak, javlja Beta.

19.50 - Sa Jarinja i dalje kulja gust, crni dim, ali je pucnjava utihnula, javlja izveštač RTS-a.

19.35 - Predsednik Tadić pozvao večeras da nasilje na Jarinju odmah prestane i uspostavi mir. Huligani koji izazivaju nasilje nisu oni koji brane ni građane niti državu Srbiju, poručio Tadić.

Grupa mladića sa fantomkama na glavama napala je večeras oko 19 sati prelaz Jarinje i potom ga demolirala i zapalila.

Mladići, njih oko 50, došli su iz pravca Kosovske Mitrovice, zatražili od okupljenih da se udalje od punkta, a potom su počeli da ruše i pale objekat na prelazu.

Službenici, koji su do tog trenutka bili na Jarinju, pobegli su ka punktu MUP-a Srbije kod Rudnice, u pravcu Raške. Posle bačenog molotovljevog koktela, pokrenut je i bager sa obližnjih barikada, kojim su nastavili da ruše kućice na Jarinju.

Potom se čula i rafalna paljba. Vatru su, verovatno, otvorili pripadnici Kfora na koje je grupa izgrednika bacila molotovljev koktel.

Tokom večeri, ekipa izveštača agencije Tanjug napadnuta je na putu od Leposavića ka Jarinju. Nepoznati čovek je snimatelja udario kamerom, razbio mu glavu, montažer je isprebijan, a novinar, srećom, nije povređen. Snimatelj Đorđe Spasić je teže povređen, a montažer Davorin Pavlović lakše.

Goran Bogdanović i Borislav Stefanović su trenutno na punktu Jarinje, sa grupom od oko 200 do 300 lokalnih Srba, kao i nekoliko pripadnika kosovske policije. Na prelazu i dalje ima vatre, ali vozila povremeno prolaze u oba pravca. Stefanović je za RTS rekao da se sa Kforom radi na tome da se situacija stabilizuje.

Bogdanović i Stefanović su, sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom, tokom celog dana pregovarali o vraćanju srpskih službenika i na prelaz Brnjak.

Sa Bilerom je trebalo ponovo da se sastanu na Jarinju, ali je prelaz zapaljen neposredno pre zakazanog sastanka. Bogdanović je osudio paljenje punkta i pozvao Srbe sa severa Kosova da ne dozvole da ekstremne grupe izazovu sukobe.

Stefanović: Napad otežava položaj Srba

Šef tima Beograda za pregovore sa Prištinom ocenio je da napad na punkt Jarinje u velikoj meri otežava položaj Srba na severu Kosova. On je paljenje punkta označio kao "kriminalni akt u trenutku kad smo nadomak rešenja".

"Ministar Bogdanović i ja ćemo zajedno sa predsednicima opština i sa Srbima koji nas podržavaju učiniti sve da ovu stvar rešimo i da je niko ne iskoristi protiv nas", rekao je Stefanović novinarima.

Stefanović je zaključio da je "duga, teška noć pred nama". Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović rekao da je "ključ za smirenje situacije u rukama Kfora".

Direktor policije Milorad Veljović poručio je večeras da policija Srbije neće dozvoliti nasilje na severu Kosova i pružiće zaštitu pripadnicima Kfora i Euleksa.

"Nećemo dozvoliti dolazak ekstremista iz unutrašnjosti Srbije na sever Kosova i da tamo narušavaju javni red i poredak", rekao je Veljović Tanjugu. Veljović je istakao da policija neće dozvoliti nasilje i neće biti remetilački faktor.

"Pružićemo zaštitu pripadnicima Euleksa i Kfora i ostalim predstavnicima međunarodne zajednice", rekao je direktor srpske policije. On je dodao da je uveren da će pobediti razum, dogovor i politika, a ne nasilje.

Euleks je pojačao policijske patrole na severu Kosova i u stalnom je kontaktu sa misijom Kfora, saopšteno je iz misije EU na Kosovu. "Nasilje nikome ne koristi", navodi Euleks u saopštenju i izražava zabrinutost zbog situacije na severu pokrajine.

"Zaštita i bezbednost svih ljudi je najvažnija", navodi Euleks i dodaje da nastavlja da aktivno radi kako bi to obezbedio. Euleks poziva sve strane da pokažu uzdržanost i sačuvaju mir u ovom trenutku i naglašava da će nastaviti da obezbeđuje prelaze Jarinje i Brnjak.

Ovo je drugi put da administrativni punkt Jarinje gori. Taj prelaz zapaljen je i dva dana nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, februara 2008. godine.

Број коментара 197

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво