U javna preduzeća preko konkursa

Rukovodstva u javnim preduzećima ubuduće će se birati putem javnih konkursa, odlučila Vlada Srbije. Usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, kojima je predviđeno ukidanje blanko ostavki.

Vlada Srbije donela je odluku kojom će naložiti ministarstvima da se u javnim preduzećima, koja su u njihovom resoru, rukovodstva biraju na osnovu javnih konkursa.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović rekao je da je ta mera preduzeta u cilju depolitizacije javnih preduzeća.

Očekuje se, istakao je Mihajlović, da će to omogućiti da na rukovodeća mesta dođu stručni ljudi, koji će unaprediti poslovanje javnog sektora.

Mihajlović je rekao i da Vlada nije odredila rok u kojem bi ti konkursi morali da budu raspisani.

Takođe, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, kojima je predviđeno ukidanje blanko ostavki.

Ukidanje blanko ostavki znači da redosled odbornika u lokalnim samoupravama određuje izborna lista, precizirao je Mihajlović.

On je napomenuo da Predlog izmena zakona sadrži rešenja koja su identična rešenjima iz Zakona o parlamentarnim izborima.

Vlada je odlučila i da Direkcija za robne rezerve otkupi 100.000 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda po 20 dinara za kilogram. Mihajlović je naglasio da će Direkcija pšenicu plaćati u roku od 15 dana od dana dostavljanja dokumentacije.

Mihajlović je dodao da je Vlada usvojila i Predlog zakona o patentima, Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o osnivanju međunarodne antikorupcijske akademije, kao i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Srbije i Urugvaja o ukidanju viza.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 08. jul 2011, 08:25) - anonymous [neregistrovani]

re na konacno

Vi ili pripadate klubu navijaca vladajucih stranaka ili ste bas neki dobricina. Pa verujte i ja bih to izveo tako da bude kao sto kazu,a pobedio bi moj kandidat. A sta mislite sa kojom lakocom ce oni da izvedu da na mesto direktora dodje njihov covek? Da vam pomognem - dok kazete keks.

(petak, 08. jul 2011, 03:27) - Jelena [neregistrovani]

Blize se izbori

Ovaj pokusaj prikazivanja aktuelne vlasti briznom, i zainteresovanom za profesionalizaciju javnih preduzeca imao bi smisla da ga ne sprovode ljudi koji godinama postavljaju kadrove na rukovodeca mesta iskljucivo po partijskoj liniji. Ova naknadna pamet ima samo jedan cilj, dokopati se vlasti ponovo, pa opet sve po starom. Uzas, ali ni to im nece pomoci, gotovi su.

(petak, 08. jul 2011, 01:38) - anonymous [neregistrovani]

konacno

konacno jedna dobra odluka Vlade,trebalo je vise decenija da se odluci da rukovodstva drzavnih preduzeca treba da cine strucnjaci a ne politicari.Jedino sto sada nije jasno je kako ce sada biti smenjivani ako ne rade dobro.