Kosovo pred Savetom bezbednosti

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra novi izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije Ban Kimuna o situaciji na Kosovu, prvi pošto je Dik Marti objavio nalaze o vezama lidera bivše OVK sa organizovanim kriminalom. Stavove Beograda zastupa Vuk Jeremić, Prištinu Vljora Čitaku.

Šef Ujedinjenih nacija Ban Kimun je, u izveštaju koji se odnosi na period od 19. oktobra prošle do 15. januara ove godine, naveo da je UNMIK spreman da u potpunosti podrži istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i istovremeno izrazio očekivanje da će se u narednom periodu napredovati ka otvaranju dijaloga Beograda i Prištine.

"UNMIK ostaje spreman da pruži svoju potpunu podršku svakoj eventualnoj daljoj istrazi o tim tvrdnjama koja bi se mogla voditi u budućnosti", istakao je generalni sekretar svetske organizacije.

Ban je naveo da je objavljivanje izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i jednoglasno usvajanje rezolucije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope izazvalo talas nezadovoljstva političara na Kosovu i u Albaniji.

Generalni sekretar je ukazao da su kosovske vlasti odbacile navode Martija kao kriminalni napad protiv Albanaca, pun izmišljotina, nagađanja i nepostojećih činjenica koje međunarodna pravda nije dokazala, a podržava ih mreža onih koji se protive nezavisnosti Kosova.

Srbija je, nasuprot tome, ističe Ban, pozdravila Martijev izveštaj kao nezavisnu potvrdu njenih tvrdnji o trgovini ljudskim organima i podršku tekućoj istrazi srpskog tužioca za ratne zločine.

U izveštaju generalnog sekretara UN napominje se da je UNMIK još 2003. godine Haškom tribinalu dao informacije i svoje nalaze u vezi sa tim tvrdnjama i da je krajem 2008. i početkom 2009. UNMIK sve pomenute dosijee preneo na Euleks, koji je javno izrazio spremnost da razmotri svaku činjenicu koju bi specijalni izvestilac mogao otkriti.

Ban u izveštaju izražava žaljenje što su kolaps vladajuće koalicije u Prištini i raspisivanje vanrednih izbora odložili početak dijaloga Beograda i Prištine.

"Nadam se da ćemo u narednom periodu videti novi napredak procesa dijaloga i da će razvoj događaja u Prištini doprineti unutrašnjopolitičkoj stabilnosti, koja će dovesti do što skorijeg početka dijaloga. Ostajem ohrabren rešenošću strana da se uključe u taj dijalog i pozivam sve da održe pozitivan i konstruktivan pristup", naglasio je generalni sekretar UN.

Ban ocenjuje ukupnu situaciju na Kosovu kao relativno mirnu, ali potencijalno nestabilnu, gde organizovani kriminal i dalje izaziva zabrinutost, pre svega, trgovina narkoticima i krijumčarenje.

Stavove Beograda zastupa ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, dok Prištinu zastupa zamenica ministra spoljnih poslova Vljora Čitaku.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи