Dinkić odlazi, Vlada opstaje

Premijer Mirko Cvetković pokrenuo postupak za razrešenje Mlađana Dinkića i državnog sekretara Slobodana Ilića. G17 plus odlučio da "podrži jedinstvo i stabilnost Vlade" i najavljuje da će predložiti Dinkićevog naslednika. Verica Kalanović podnosi ostavku na mesto ministra za NIP, ostali ministri iz te stranke ostaju u Vladi.

Premijer Mirko Cvetković pokrenuo je postupak za razrešenje potpredsednika Vlade i ministra ekonomije Mlađana Dinkića i državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića. Reagujući na odluku premijera, Predsedništvo G17 plus odlučilo je večeras da ta stranka "podrži jedinstvo i stabilnost Vlade". 

Cvetković je, na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare, saopštavajući odluku o smeni Dinkića, rekao i da to neće uticati na odnose u koaliciji, niti će dovesti do pada Vlade, kao ni do prevremenih izbora.

"Ministar mora da bude odgovoran za sve što izgovori, a Vlada mora biti složna", naglasio je premijer.

Vlada Srbije, prema rečima Cvetkovića, mora da funkcioniše jedinstveno, kako bi se izvršile promene u 2011. godini.

Premijer naglašava da odluka nije usmerena protiv G17 plus i da nisu obuhvaćeni ostali ministri te stranke.

"Vlada, da bi izvela sve promene koje građani od nje očekuju, mora da funkcioniše kao jedinstven tim, a ne kao slobodna asocijacija važnih ili manje važnih ministara. Biti ministar u vladi ne sme da bude sredstvo lične promocije, već treba da znači odgovornost za uspeh cele vlade", rekao je Cvetković.

Premijer je najavio da će, osim promena u sastavu Vlade koji se tiču predstavnika G17 plus, u naredne dve nedelje, biti poznata i druga konkretna rešenja, jer razgovori o rekonstrukciji i dalje traju.

Dinkić: Stojim iza svake reči

Mlađan Dinkić kaže da prihvata odluku premijera Cvetkovića i da će Predsedništvo G17 plus na sledećem sastanku odlučiti ko će ga zameniti na mestu ministra ekonomije. Mesto potpredsednika Vlade G17 plus prepušta koalicionim partnerima.

Dinkić je rekao da stoji iza svake reči koju je izrekao poslednjih dana, odnosno da je stanje u društvu loše i da su nužne promene.

"Žao mi je ako se predsedniku Borisu Tadiću nije dopala istina, ali je istina da je stanje u društvu loše i da su nužne promene", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare u Beogradu posle sednice Predsedništva G17 plus.

Dinkić je rekao da je Boris Tadić formirao vladu i da je on merodavan da oceni njen rad. Lider G17 plus je ocenio da je njegov sukob sa državnim sekretarom Slobodanom Ilićem samo "kap koja je prelila čašu".

"Nailazio sam na veće otpore van Vlade, a sa kolegama u Vladi sam dobro sarađivao. Nisam navikao da me koče neki koji u svom sektoru ne mogu da imaju rezultate", istakao je Dinkić i ukazao da su brojne optužbe na njegov račun zapravo lažne.

"Nekima je sve dozvoljeno, a samo je meni sve zabranjeno. Ako uradim nešto dobro za zemlju, dovedem investitore, nekima smeta zašto ja to promovišem", rekao je Dinkić i precizirao da su ga neopravdano optužili da zloupotrebljava državni novac u svrhu političke promocije.

"Ako ljudi dobiju posao u ma kom gradu u zemlji - Zaječaru, Valjevu, Prokuplju, Nišu, Leskovcu, Subotici, onda je to dobro za građane čitave zemlje i ko god nešto uradi i treba da promoviše te rezultate", rekao je Dinkić.

Dinkić: U DS-u vidim partnera

Ministar ekonomije u ostavci je rekao da i dalje veruje u reformski kapacitet Demokratske stranke i da u njoj i dalje vidi budućeg partnera.

Dinkić najavljuje da će od danas svu energiju usmeriti na jačanje Ujedinjenih regiona Srbije.

"Uvereni smo da ćemo imati dobar rezultat na izborima, a nek se Boris Tadić zapita da li je učinio dobar potez ili ne", rekao je Dinkić.

Za kraj, Dinkić je rekao je da će uvek svima govoriti istinu.

"Nisam se plašio Amerikanaca niti Rusa, pa se ne plašim ni Borisa Tadića, a da ne govorim o Mirku Cvetkoviću", zaključio je Dinkić.

Postupak za smenu ministara

Prema Poslovniku Narodne skupštine, predlog za razrešenje člana Vlade, predsednik Vlade podnosi predsedniku Narodne skupštine u pisanom obliku i ima pravo da ga obrazloži.

Narodna skupština razmatra i glasa o predlogu za razrešenje člana Vlade na prvoj narednoj sednici.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je da bi poslanici mogli da raspravljaju o predlogu za razrešenje Dinkića krajem februara, ukoliko taj predlog stigne u skupštinu pre početka prve planirane sednice.

"Ako predlog za razrešenje ministra stigne pre sednice koju planiramo, to će biti na febuarskoj sednici", rekla je Đukić-Dejanović Tanjugu.

"Na prvoj narednoj sednici taj predlog za razrešenje staviću na dnevni red, poslanici diskutuju o tome, izjašnjavaju se i ako se razrešenje izglasa, u roku od dve nedelje premijer je u obavezi da dostavi predlog za novog ministra, odnosno novo ime i prezime o kome ćemo se izjasniti", objasnila je predsednica Skupštine.

Članu Vlade koji je razrešen mandat prestaje danom donošenja odluke o razrešenju.

O odluci iz stava 3 tog člana, predsednik Narodne skupštine obaveštava predsednika Vlade.

Rasprava Dinkića i Ilića

Do javnog sukoba Mlađana Dinkića i Slobodana Ilića došlo je zbog odluke da nova fabrika "Gorenja" bude smeštena u Zaječar, umesto u Valjevo.

Ilić je optužio Dinkića za "otimanje" postojećih stranih investicija, sa ciljem da ih premesti u mesta gde su gradonačelnici iz njegove političke grupacije, a "zbog nesposobnosti da privuče nove investitore".

Dinkić je tom prilikom rekao da su Ilićeve ocene bile proizvoljne, jer je odluka o davanju većih subvencija za otvaranje pogona u Zaječaru doneta na osnovu Vladine uredbe, prema kojoj su za nerazvijena područja predviđene duplo veće subvencije nego za ostale krajeve.

Број коментара 145

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво