Nobel deli Beograd, ljuti Brisel

Evropske institucije odluku Srbije o bojkotu dodele Nobelove nagrade za mir ocenjuju kao loš signal. Bojkot uručenja nagrade oštro kritikovale nevladine organizacije i pojedine političke stranke u Srbiji.

Zbog odluke Srbije da ne prisustvuje uručenju Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou negoduju evropske institucije, uz obrazloženje da bi trebalo da država koja teži članstvu u Evropskoj uniji bude privržena evropskim vrednostima.

Portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, Anđela Filote, rekla je u Briselu da je zajednička odluka 27 članica EU da prisustvuju ceremoniji dodele Nobelove nagrade, i da će ta poruka biti preneta vlastima u Beogradu.

Prema njenim rečima, moguće je da će i tokom sutrašnjeg sastanka komesara Filea sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem biti pomenuto i to pitanje.

"Vrlo pažljivo pratimo sva dešavanja u Srbiji, posebno ona u vezi sa političkim kriterijumom koji je ključan za preporuku Komisiji o tome da li je jedna država spremna ili nije da započne pretpristupne pregovore", rekla je Filote.

Ona je dodala da je suviše rano da bi se moglo reći da li takva odluka Srbije može negativno uticati na mišljenje Komisije o njenoj kandidaturi za članstvo.

Kritike na račun vlasti u Beogradu stigle su i iz Evropskog parlamenta, čiji predstavnici odluku Srbije ocenjuju kao loš signal.

"Namera Srbije da bojkotuje dodelu nagrade za mir predstavlja vrlo loš signal koji u Brisel stiže iz Beograda. Sa stanovišta zemlje koja se nalazi na putu ka članstvu u EU, Srbija mora da zna da će reakcija Unije biti negativna", izjavio je za radio Dojče vele predsednik Odbora za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta Edvard Kukan.

Oštre kritike iz Srbije

Osim negativnih reagovanja iz EU, odluka da Srbija praktično bojkotuje uručenje Nobelove nagrade kineskom disidentu i borcu za ljudska prava izložena je oštrim kritikama i u Srbiji, gde se oglasilo više nevladinih organizacija i neke političke stranke.

Preispitivanje te odluke zatražili su od Vlade Srbije Beogradski centar za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava, Građanske inicijative i Forum pisaca.

"Donošenjem takve odluke, vođstvo Srbije pokazuje da ne razume savremene međunarodne odnose, omalovažava ljudska prava i daje primat ucenama, a ne vrednostima koje su priznate u celom svetu", navodi se u zajedničkom saopštenju nevladinih organizacija.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost i Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Sonja Liht rekla je da je poštovanje ljudskih prava i ostalih evropskih vrednosti deo vrednosnog opredeljenja, zahvaljujući kome je sadašnja vladajuća koalicija u Srbiji došla na vlast, pa da je zato odluka da se bojkotuje ceremonija u Oslu pogrešna.

Odluku da predstavnik Srbije ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir kritikovale su i neke stranke: Liberalno-demokratska partija, Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Odnosi sa Kinom najviši nacionalni interes

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić juče je, objašnjavajući odluku da predstavnik Srbije ne prisustvuje ceremoniji dodele Nobelove nagrade, izjavio da Srbija posvećuje izuzetnu pažnju zaštiti ljudskih prava, ali da njeni odnosi sa Kinom predstavljaju najviše nacionalne interese.

Norveški Komitet za dodelu Nobelove nagrade saopštio je juče da Kina i još 18 zemalja nisu prihvatile poziv da prisustvuju ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou, koja se održava u petak.

Osim Kine, dodeli neće prisustvovati ni predstavnici Rusije, Srbije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka, naveo je Nobelov komitet.

broj komentara 53 pošalji komentar
(četvrtak, 09. dec 2010, 17:37) - anonymous [neregistrovani]

predpostavljam

Da pratite kolika ljudska prava uzivaju ljudi u Americi pa vam je samo Kina tako "nepravedna"

(četvrtak, 09. dec 2010, 11:11) - Путник [neregistrovani]

Напокон

Србија НЕМА алтернативу, Кинези су будућност света, америчка империја је пропала. Да није Кине и Русије, СБ би укинуо УН резолуцију 1244 и одузео Србији државно право на Косово.

(četvrtak, 09. dec 2010, 10:48) - anonymous [neregistrovani]

ZAŠTO PRENJE

Čemu te pretnje iz Evrope... Pa ni sve zemlje EU nisu priznale Kosovo i Metohiju pa to nisu bili"loši signali" za one koji sada o njima govore. jedan veliki PLUS za našu vladu. Pokažite Evropi da nismo još postali člčan, i da nikada više nećemo dozvoliti da utrade ono što su uradili sa Rezoluciojom u UN.

(četvrtak, 09. dec 2010, 10:07) - Zoran Milićević [neregistrovani]

Licemerje

Setite se zadnjih nekoliko godina koje sve i zašto dobijao tzv. Nobelovu nagradu za mir. Da li se iko seća zašto je Al Gor dobio tu nagradu, da li je svet zaista bezbednije mesto zbog njegovog angažmana . Pa sunovrat vrednosti te nagrade u vidu dodele za predizborna obećanja aktuelnog predsednika USA Obame, da li je svet zaista napredovao ka miru zbog toga. Pa Marti Ahtisari za simulaciju pregovora o statusu Kosova. U prošlost Kisindžer dok je tajno bombardovao Laos i Kambodžu i dok je podržavao dolazak Crvenih Kmera i Pol Pota na vlast. Pa Menahem Begin odgovoran za stradanje palestinskih civila. Verovatno ovakvih primera ima još, ovo mi je palo na pamet onako na brzinu.
Iz gore pomenutog mislim da je jasno da dodela nagrade nema nikakve veze sa stvarnim doprinosima miru, humanosti već je ta nagrada jedna politička sprdačina koja se dodeljuje po ko zna kakvim kriterijumima. Zašto tu nagradu nije dobila izvesna nemica Irena Sandler koja je za vreme drugog svetskog rata iz Varšavskog geta spasila oko 2500 jevrejske dece, već je nedavno umrla gotovo zaboravljena u 98 oj godinu? Ko zna koliko bi se moglo naći takvih primera.
Zbog svega toga dajem punu podršku našoj vladi za tu odluku!

(četvrtak, 09. dec 2010, 09:23) - anonymous [neregistrovani]

Sjećanje (ali mutno)

mesas bre babe i zabe.

Ove stvari nemaju veze jedna sa drugom.

A cinjenica je da ljudska prava u Kini nisu na zavidnom nivou i da je ovaj covek radio na poboljsanju istih. Kineski stav po ovom pitanju je cisto politicki.

Sada kada je Vikiliks toliko popularan u Srbiji, pokusaj posetiti njihovo stranicu iz Kine. Blokiran je vec od prvog dana. Toliko o slobodama i pravima u Kini.

(četvrtak, 09. dec 2010, 09:18) - anonymous [neregistrovani]

Disident

Neka se malo osvrne i pogleda sta je Kinesko rukovodstvo u poslednjih trideset godina napravilo od Kine a sta bi moglo da se desi ako bi podleglo uticaju zapada koji sa zavidnoscu i pakoscu gleda na uspehe Kineskog rukovodstva.

(četvrtak, 09. dec 2010, 09:15) - anonymous [neregistrovani]

Kina

Srbiju blize je KINA nego Evropa. KARPATE nisu daleko od Kine.
Pravite Federaciju sa Kinom.

(četvrtak, 09. dec 2010, 09:13) - anonymous [neregistrovani]

Podrska Kini

Samo neka Kina ovako nastavi i mi ce mo pre uclanjenja u EU imati jednog mocnog saveznika koga ce bogami svi respektovati cak i oni koji ga sada podcenjuju.

(četvrtak, 09. dec 2010, 09:10) - anonymous [neregistrovani]

re:Setite se Tesle

jos jedna od krivotvorina kojima se sluzi ovaj narod u stvaranju mitova.

Tesli nikada nije dodeljena Nobelova nagrada pa je nije mogao ni odbiti.

Stvarnost je da su i Tesla i Edison imali toliko animoziteta jedan prema drugome da su obojica davali izjave kako ne bi nikada pristali da je dele niti da je prime ako bi jedan od njih dobio tu nagradu prvo.

Inace Srbija t.j. SANU i Pasic (SRS) su potpuno omalovazavali Teslu. Tesla je mogao ostvariti svoje izume samo zhvaljujuci uvetima kakvi su vladali u SAD. I danas ti uslovi su razlog da naj veci broj naucnih dostignuca se realizuju od naucnika u labaratorijama SAD-ea.

To sto neko ima animozitet prema SAD ne daje mu za pravo da falsifikuje istorijske cinjenice.

(četvrtak, 09. dec 2010, 08:58) - MILAN [neregistrovani]

KINA

Srbija ima svoje interese i toje to.Netreba praviti paniku ja sam siguran da ce se zo resiti iza zatvorenih vrata.A sto se tice demokratije Nemci najvise izvoze u Kinu!VW otvara nova postrojenja i mnoge Nemacke firma se biju tako reci za prisustvo na Kinisko trziste.Kad oni sve to povuku iz Kine onda mogu svi da kritikuju Srbiju!!!Evo ovde u Nemackoj svaki dan na berzi se pominje KIna,zabole njih za Nobela.A tim nasim sto kritikuju su puni stomaci i kad radnici izadju na ulicu oni se necuju!!