Nobel deli Beograd, ljuti Brisel

Evropske institucije odluku Srbije o bojkotu dodele Nobelove nagrade za mir ocenjuju kao loš signal. Bojkot uručenja nagrade oštro kritikovale nevladine organizacije i pojedine političke stranke u Srbiji.

Zbog odluke Srbije da ne prisustvuje uručenju Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou negoduju evropske institucije, uz obrazloženje da bi trebalo da država koja teži članstvu u Evropskoj uniji bude privržena evropskim vrednostima.

Portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, Anđela Filote, rekla je u Briselu da je zajednička odluka 27 članica EU da prisustvuju ceremoniji dodele Nobelove nagrade, i da će ta poruka biti preneta vlastima u Beogradu.

Prema njenim rečima, moguće je da će i tokom sutrašnjeg sastanka komesara Filea sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem biti pomenuto i to pitanje.

"Vrlo pažljivo pratimo sva dešavanja u Srbiji, posebno ona u vezi sa političkim kriterijumom koji je ključan za preporuku Komisiji o tome da li je jedna država spremna ili nije da započne pretpristupne pregovore", rekla je Filote.

Ona je dodala da je suviše rano da bi se moglo reći da li takva odluka Srbije može negativno uticati na mišljenje Komisije o njenoj kandidaturi za članstvo.

Kritike na račun vlasti u Beogradu stigle su i iz Evropskog parlamenta, čiji predstavnici odluku Srbije ocenjuju kao loš signal.

"Namera Srbije da bojkotuje dodelu nagrade za mir predstavlja vrlo loš signal koji u Brisel stiže iz Beograda. Sa stanovišta zemlje koja se nalazi na putu ka članstvu u EU, Srbija mora da zna da će reakcija Unije biti negativna", izjavio je za radio Dojče vele predsednik Odbora za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta Edvard Kukan.

Oštre kritike iz Srbije

Osim negativnih reagovanja iz EU, odluka da Srbija praktično bojkotuje uručenje Nobelove nagrade kineskom disidentu i borcu za ljudska prava izložena je oštrim kritikama i u Srbiji, gde se oglasilo više nevladinih organizacija i neke političke stranke.

Preispitivanje te odluke zatražili su od Vlade Srbije Beogradski centar za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava, Građanske inicijative i Forum pisaca.

"Donošenjem takve odluke, vođstvo Srbije pokazuje da ne razume savremene međunarodne odnose, omalovažava ljudska prava i daje primat ucenama, a ne vrednostima koje su priznate u celom svetu", navodi se u zajedničkom saopštenju nevladinih organizacija.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost i Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Sonja Liht rekla je da je poštovanje ljudskih prava i ostalih evropskih vrednosti deo vrednosnog opredeljenja, zahvaljujući kome je sadašnja vladajuća koalicija u Srbiji došla na vlast, pa da je zato odluka da se bojkotuje ceremonija u Oslu pogrešna.

Odluku da predstavnik Srbije ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir kritikovale su i neke stranke: Liberalno-demokratska partija, Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Odnosi sa Kinom najviši nacionalni interes

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić juče je, objašnjavajući odluku da predstavnik Srbije ne prisustvuje ceremoniji dodele Nobelove nagrade, izjavio da Srbija posvećuje izuzetnu pažnju zaštiti ljudskih prava, ali da njeni odnosi sa Kinom predstavljaju najviše nacionalne interese.

Norveški Komitet za dodelu Nobelove nagrade saopštio je juče da Kina i još 18 zemalja nisu prihvatile poziv da prisustvuju ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou, koja se održava u petak.

Osim Kine, dodeli neće prisustvovati ni predstavnici Rusije, Srbije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka, naveo je Nobelov komitet.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво