Neizabrane sudije u SNS-u

Više od polovine sudija i tužilaca koji nisu prošli izbor za nosioce pravosudnih funkcija priključilo se Srpskoj naprednoj stranci, rekao Vladimir Cvijan. Ministarka pravde sumnja u tu informaciju, ali dodaje da, ukoliko je tačna, to dokazuje da je reforma pravosuđa bila neophodna.

Od više od 1.000 sudija koje nisu prošle reizbor, njih oko 650 učlanilo se u Srpsku naprednu stranku, izjavio je funkcioner te stranke Vladimir Cvijan.

Cvijan je četvoro neizabranih sudija predstavio na konferenciji za novinare, kao nove članove te stranke.

Funkcioner naprednjaka istakao je da više od 1.000 sudija nije prošlo reizbor, a da su većina onih koji jesu prošli "članovi Demokratske stranke ili su morali da se učlane u DS, kako bi bili izabrani".

"Mi na ove ljude (neizabrane sudije) računamo zato što su stručni, zato što imaju mnogo iskustva i zato što sama činjenica da se nisu svideli Bošku Ristiću, Nati Mesarović i Snežani Malović znači da su jako dobri ljudi", rekao je Cvijan.

Finkcioner SNS-a rekao je da je stanje u pravosuđu danas "sto puta gore nego u Miloševićevo vreme, jer su samo Malovićeva, Ristić i Mesarovićeva eliminisali preko 1.000 ljudi".

Na pitanje novinara o dokazima o kojima je, pre nekoliko meseci, govorio u javnosti, a koji su se odnosili na nezakonitosti u procesu reizbora sudija, Cvijan je odgovorio da ih je, zajedno sa snimkom razgovora sa Mesarovićevom, predao nadležnim organima, ali da ga, još uvek, niko nije zvao zbog toga i da se povodom toga "ništa ne dešava".

Novi članovi - nekadašnji predsednici Opštinskog suda u Lebanu i Okružnog suda u Leskovcu, Svetomir Cvetković i Jovica Ilić, nekadašnji sudija u Leskovcu Nikola Pešić i bivši zamenik predsednika Okružnog suda u Valjevu Mitar Djenešić, izjavili su da im nije jasno zašto nisu prošli reizbor, ali da pretpostavljaju da je zato što nisu "bili po volji" vrhu pravosuđa u Srbiji i što nisu hteli da "igraju po njihovim pravilima".

U SNS-u su se, prema rečima Pešića, angažovali zato što su ubeđeni da je to jedina politička snaga koja će se boriti za "ponovnu izgradnju razorenih institucija" i za "ponovno vraćanje dostojanstva ovoj državi".

"Najmanji mi je problem što nisam izabran. Meni je muka od toga kada vidim kakvi mediokriteti su izabrani i ko vodi sudstvo", rekao je Pešić.

On je kao razlog za svoj neizbor naveo to što nije hteo da "posluša gradonačelnika Leskovca i čelnika DS-a u tom gradu, koji mu je poručio da neće biti izabran, zato što ne želi da sarađuje u izbornom sporu o četiri mandata u lokalnoj skupštini".

Boljević: Pogrešan potez

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović nije želela da komentariše tvrdnje naprednjaka. "Ne bavim se politikom i ne želim da komentarišem takve političke izjave" rekla je Mesarovićeva.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je da su neizabrane sudije napravile "pogrešan potez", ukoliko je tačno da je većina pristupila Srpskoj naprednoj stranci.

"Ne verujem da je više od polovine sudija koji nisu reizabrani prešlo u Srpsku naprednu stranku. Zaprepašćena sam tim podatkom i zaista ne verujem. Sudijama je zabranjeno da se bave političkom aktivnošću", rekla je Boljevićeva.

To je potkrepila stavom da ona i neizabrane sudije smatra sudijama.

Predsednica Društva sudija Srbije rekla je da bi njihovo pristupanje opozicionoj Srpskoj naprednoj stranci "moglo biti argument" da oni ne budu vraćeni na posao, mada, kako je kazala, sumnja da bi oni uopšte ponovo bili izabrani.

Ona je navela da bi eventualni motivi za političko angažovanje u SNS-u mogli da budu nemoć i revoltiranost zbog onoga što im se desilo "u decembarskom udaru protiv pravosuđa, o čemu i Evropska komisija i sve druge međunarodne institucije i organizacije govore".

Drugi motiv bi, prema njenim rečima, mogao da bude taj što su se uverili da "državne institucije ne funkcionišu i da one institucije koje bi trebalo da vode najviše računa o tome, a to su Ustavni sud, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, postupaju pod strašnim političkim uticajem".

"Oni ne veruju u funkcionisanje državnih institucija i veruju da jedino mogu kroz vaninstitucionalno angažovanje, kao što su političke stranke, nešto da dobiju", rekla je Dragana Boljević.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво