Jeremić: (Ne)moguća misija

Nastojanje Srbije da obezbedi podršku za svoju rezoluciju u Generalnoj skupštini UN graniči se sa nemogućim, rekao Vuk Jeremić i dodao da će učiniti sve da uveri članice svetske organizacije u ispravnost svojih stavova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da se nastojanje Srbije da obezbedi podršku svojoj rezoluciji u Generalnoj skupštini UN, s obzirom na otpore, graniči sa nemogućim, ali da će učiniti sve da uveri članice svetske organizacije u ispravnost svojih stavova.

Delegacija Srbije, predvođena ministrom Jeremićem, obavila je protekle sedmice u Njujorku preko 40 bilateralnih konsultacija sa stalnim predstavnicima država članica UN, s ciljem da se broj zemalja koje bi mogle priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova svede na najmanju moguću meru, uprkos pritiscima najuticajnijih svetskih prestonica.

"Detaljno smo upoznali sagovornike sa sadržajem savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, koje ni u jednom svom segmentu nije dalo za pravo Prištini na jednostranu secesiju od Srbije", rekao je ministar Jeremić Tanjugu.

Ministar je rekao da je sagovornicima u UN ukazano na opasnost od uspostavljanja presedana koji bi doveo u pitanje teritorijalnu celovitost bilo koje multietničke države na svetu.

Predmet razgovora sa diplomatama na Ist riveru bila je i rezolucija koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN na usvajanje tokom predstojećeg zasedanja, istakao je srpski ministar.

Upitan da proceni kakvi su izgledi Srbije da pod aktuelnim okolnostima postigne uspeh, Jeremić je odgovorio da, "imajući u vidu sa kakvim se otporima suočavamo, nije teško zaključiti da se naša misija graniči sa nemogućim".

"Ali, nećemo dozvoliti sebi da ne učinimo svaki napor, da ne iskoristimo svako diplomatsko sredstvo, da ne dospemo do svakoga ko je spreman da nas sasluša i pokušamo da ga snagom političkih argumenata uverimo u ispravnost naših stavova", rekao je Jeremić.

Neosnovane optužbe opozicije

Moramo očuvati staloženost i sistematičnost, izbegavati direktnu konfrontaciju i uraditi sve što je u našoj moći da ne dođe do masovnog talasa od nekoliko desetina priznanja Kosova, koje je Priština najavljivala pre dve nedelje, dodao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je, kao neosnovane, odbacio optužbe opozicije da je Srbija, odlukom da nastupi u Generalnoj skupštini UN, odustala od borbe u Savetu bezbednosti, gde ima podršku Rusije i Kine, stalnih članica sa pravom veta.

"Naravno da nam ne pada na pamet da napuštamo sigurnu luku Saveta bezbednosti. Na prošlonedeljnoj sednici smo izneli jasan stav da se budući status Kosmeta može razmatrati jedino u tom telu UN i to na osnovu rezolucije 1244, koja precizno definiše način na koji je to moguće učiniti", zaključio je Jeremić.

Ministar je dodao da je jedina tema kojom će se baviti Generalna skupština UN savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, jer ga je ona i zatražila.

"Naš nastup u Generalnoj skupštini, kakav god bio ishod glasanja, ni na koji način neće ugroziti našu poziciju u Savetu bezbednosti. Naprotiv, može samo da je ojača", naglasio je šef srpske diplomatije.

"S obzirom na male šanse koje imamo, svaki rezultat za koji se budemo izborili će biti primljen kao dokaz naše istrajnosti u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te da nas stoga i dalje ima smisla podržavati", naveo je Jeremić.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара