Poseban status za sever Kosova?

Evropska unija je spremna za razgovore o posebnom statusu za sever Kosova u pokušaju da postigne konačni kompromis između Beograda i Prištine, piše "EU Observer". Razgovori o tom pitanju mogli bi da počnu čim Međunarodni sud pravde donese mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Rešenje problema na severu Kosova, za koje se zalažu evropske diplomate, omogućio bi tamošnjim Srbima neku vrstu specijalnog statusa, nalik na već primenjena rešenja u Južnom Tirolu i Severnoj Irskoj, ali bez otvaranja pregovora o statusu ili podeli Kosova.

"Vlasti u Beogradu morale bi da pokažu konstruktivniji odnos prema Kosovu, ali bez obaveza da priznaju nezavisnost", piše EU Observer, napominjući da sever Kosova, odnosno oko 10 odsto teritorije severno od Ibra, ne bi bio u potpunosti izdvojen na način na koji je odvojena Republika Srpska u BiH.

Ipak, Srbi na severu Kosova uživali bi široku autonomiju, značajniju od one predviđene planom koji je načinio bivši finski predsednik Marti Ahtisari, a garanti te autonomije bili bi Priština i Beograd.

U komplikovanoj matematici, koju su predstavile zapadne diplomate, Srbija ne bi bila obavezna da prizna nezavisnost Kosova, ali bi morala zauzeti konstruktivan stav prema učešću Prištine u regionalnim organizacijama, trgovini... Za uzvrat, Srbiji bi bio ponuđen olakšan put ka članstvu u EU.

EU Observer navodi da su Nemačka, Francuska i Velika Britanija već upozorile Srbiju da pokušaj da se ponovo pokrenu pregovori o statusu Kosova neće naići na dobrodošlicu, predloživši da Beograd i članice EU načine zajednički predlog rezolucije nakon što Međunarodni sud pravde saopšti mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Srpska strana je odbacila ovaj predlog i odlučila da napiše svoj nacrt rezolucije, koji će, u septembru, biti predstavljen pred Generalnom skupštinom UN", piše EU Observer, navodeći da su članice EU upozorile Beograd da će "kampanja u Generalnoj skupštini UN protiv članica Unije o Kosovu imati neizbežne posledice po sudbinu srpske aplikacije za članstvo u EU".

Međutim, ako Srbija ne bude agresivno lobirala i bude izbegavala zapaljive kampanje, te ukoliko ton rezolucije bude prihvatljiv članicama EU, London, Pariz i Berlin spremni su da u oktobru pokrenu proceduru kandidature Srbije za članstvo u EU.

broj komentara 50 pošalji komentar
(četvrtak, 08. jul 2010, 23:29) - srb [neregistrovani]

cvrsta politika

Samo cvrstom politikom, koja se ogleda u cvrstoj diplomatiji Srbija ce nesto uspeti. Time se, na kraju krajeva, nasim oponentima izbija glavni adut iz ruku, a to je stvaranje slike Srba kao remetilackog faktora na Balkanu. EU ce morati da sagleda realnost na KiM i da vrati Albance za pregovaracki sto. Oni to na odredjeni nacin i cine, samo sto to jos nisu spremni javno da saopste. Doci ce vreme i za to.EU ce na kraju morati, na odredjeni nacin, da se razidje politicki sa SAD-om, ako zeli stabilnu situaciju u svom dvaristu.Trenutno SAD upravljaju Evropom preko neresenih kriza tipa KiM i tako je jos uvek drze u poluzavisnom polozaju.Izgleda da se ta situacije polako menja u poslednje vreme i da se u Evropskih centrima uvidja sva pogubnost politike koja sledi zvanicnu politiku SAD. To nasa diplomatija, cini se, uspesno koristi u poslednje vreme.

(četvrtak, 08. jul 2010, 15:28) - anonymous [neregistrovani]

Ne može tako!

Ako već moramo da delimo, onda neka se s papirima dokaže koliko zemlje Kosova i Metohije pripada srpskom narodu. Za Ameriku je vlasništvo svetinja, onda neka tako postupaju i u ovom primeru. Ako tako ne postupe onda su njihovi zakoni vrlo sumnjivi, a njihove namere loše.
Ja volim Ameriku i način života, ali braćo Ameri, ne možete tako sa srpskim narodom, valjda i mi imamo neka prava. Ako to pravo dajete Albancima, onda je red da ga date i Srbima.

(četvrtak, 08. jul 2010, 00:48) - anonymous [neregistrovani]

Samo ozbiljan pristup

Samo ozbiljan pristup na osnovu vec postojece resolucije 1244 bi mogao da dovede do zadoviljavajuceg rezultata. Ovo sto nam se navodno nudi je opet neka vrsta "ultimatuma" bez ikakvog pravnog i moralnog osnova; kao da je nama EU maceha a Kosovu majka.

(četvrtak, 08. jul 2010, 00:46) - anonymous [neregistrovani]

da

tacno!

(sreda, 07. jul 2010, 23:24) - Dzoni [neregistrovani]

Konacno se dizemo

Prvo puna podrska gospodinu Tadicu mirnom politikom je naterao evropu na znoj nemaju kud srbija ne koristi oruzje a njima nema opravdanja popustice oni samo polako.Ako su toliko fini i darodavni neka francuska da korziku nemacka srbima u nemackoj drzavu a i turcima takodje svajcasrka drzavu srbima i turcima,hrvatska primorje italijanima nezaboravimo da je to nekad bila mletacka republika,bugari nek daju turcima primorje,katalonija baskija andaluzioja iz spanije, severna irska skotska punu nezavisnost da negledamo vise mareja kako guta gnedle kad vidi velika britanija a da i welsu punu samostalnost, belgija da se raspadne , ceska da vrati teritorije slovackoj , poljska da dobije svoje teritorije od austrije pa onda mozemo da pricamo o nekakvoj podeli kosova.Molim da mi se objavi komentar ovo nisu uvrede vec cista realnost.

(sreda, 07. jul 2010, 22:29) - anonymous [neregistrovani]

Ne !

Ne nego ovo moramo izgurati do kraja. A kraj je Kosmet je Srbija a Albanci mogu samo kao nacionalna manjina da uživaju u Srbija sva prava koja imaju i ostale nacionalne manjine. Ako im se to ne sviđa, mogu nazad u Albaniju ili dalje u EU. Preporučio bih im Nemačku, obzirom da Albance toliko vole i podržavaju!

(sreda, 07. jul 2010, 21:31) - Vlada [neregistrovani]

Samo cvrsto

Oni uporno pricaju svoju pricu kako nema podele po etnickoj pripadnosti,da ne zele promene granica na Balkanu a upravo to i rade nama. Zasto neko ne izadje na toj skupstini UN-a i ne kaze jednostavno..."gospodo amerikanci,nemci,francuzi i britanci,vi ste vrlo licemerni i bezobrazni.Delite nasu zemlju po etnickoj pripadnosti uzimate nam Kosovo silom i bombama a nasim ljudima na severu kosova kazete da moraju sa Albancima da zive"
I jos jedna stvar....mislim da je vreme da izadjemo i kazemo da zelimo da se postuje ta rezolucija i da se nase snage vrate na kosovu jer su to i sami potpisali.

(sreda, 07. jul 2010, 20:43) - Goran [neregistrovani]

autonomija

Koliko sam ja razumeo oni nama nude ono sto mi nudimo Kosovu,samo oni misle da mi mnogo volimo Uniju pa ce moci da nas ucenjuju,nadam se da nece nasi politicari popustiti jer se oni nadaju da makar ne vodimo agresivnu kampanju.Sada je potrebno da nase patriotske snage ne iskacu sa pricom da treba ipak podrzati nezavisnost i specijalni status Srba na Kosovu i Metohiji

(sreda, 07. jul 2010, 20:33) - Miodrag Djordjevic U.S.A [neregistrovani]

Treba biti izdrzljiv.

Srbija i Srpski politicari treba da budu pametni i cvrsti,treba uzeti sto moze vise za severno Kosovo ali ne podela i drzati celo Kosovo kao deo Srbije.

(sreda, 07. jul 2010, 19:55) - Слободан [neregistrovani]

Цинизам и лицемерје

"чланице ЕУ упозориле Београд да ће кампања у Генералној скупштини УН против чланица Уније о Косову имати неизбежне последице по судбину српске апликације за чланство у ЕУ"

Дакле, Србија не сме ни легалним ни легитимним путем да брани своје интересе. Не сме да постави питање легалности ни пред најмеродавнијем светским телом и не сме ни случајно да помисли да јој припада део њене земље - јер су 'Они' тако одлучили. А 'Они' виде да им се пројекат не креће у добром правцу, узнемирили су се и брже, боље припретили одлагањем 'обећане будућности' напаћеном народу.

Јадно