Dve godine rada Vlade

Srbija izbegla najteže posledice ekonomske krize i predstoji rad na podizanju životnog standarda i stvaranju uslova za nova radna mesta, poručio premijer Mirko Cvetković podnoseći izveštaj o radu svog kabineta dve godine nakon što mu je poveren mandat. Vlada istrajala na ispunjenju ključnih principa na kojima je formirana, poručio premijer.

Podnoseći izveštaj o radu svog kabineta, dve godine nakon što mu je poveren mandat, premijer Mirko Cvetković poručio je da je Srbija izbegla najteže posledice ekonomske krize i da sada predstoji rad na podizanju životnog standarda i stvaranju uslova za nova radna mesta.

Premijer je rekao da je Vlada istrajala na ispunjenju ključnih principa na kojima je formirana i da je sada bliža njihovom ispunjenju.

Ti ciljevi su evropski put Srbije, diplomatska i pravna borba za Kosovo i Metohiju, jačanje ekonomije i socijalne odgovornosti i borba protiv kriminala i korupcije, naveo je premijer.

Cvetković je rekao da je Vlada najviše snage i sredstava uložila u ekonomiju i da je antikriznim potezima sprečila kolaps privrede. Iako je Srbija, kako kaže, prošla bolje u poređenju sa zemljama u regionu, premijer se slaže sa ocenom da građani teško žive.

"Daleko smo od toga da smo prebrodili krizu, ali mogu da ocenim da su otklonjene najveće opasnosti. Objektivno, veliki broj građana i dalje teško živi, a prioritet ove Vlade je da i u vremenima krize staramo uslove za nove investicije", rekao je Cvetković.

Sto dana nakon formiranja Vlade premijer je rad kabineta ocenio peticom, a ovog puta nije želeo da da ocenu. Smatra da su svi ministri učinili najviše što su mogli u uslovima krize.

"Ako budemo time zadovoljni to nas neće nigde dovesti, svuda je moglo biti bolje, ali ne bih nikoga izdvojio", rekao je premijer.

Novinari su izdvojili ministra zdravlja - zanimalo ih je da li oseća moralnu odgovornost zbog afera u njegovom resoru.

Milosavljević je rekao da bi svaki ministar mogao svakog meseca da podnese ostavku zbog loših stvari u njegovom resoru, da "nikada ne beži od svoje lične odgovornosti, a da je na građanima da daju ocenu".

Za Vladu, prema rečima premijera, najkrupniji državni problem sa kojim se suočila jeste pitanje Kosova, a uspeh je, kaže, postignut ukidanjem viza i podnošenjem kadidature za članstvo u Evropsku uniju, reformom pravosuđa, boljom saradnjom sa susedima.

Snažna borba protiv kriminala

"Smatram da nikada u istoriji Srbije nije vođena ovako snažna borba protiv kriminala, što je rezultiralo smanjenjem stepena kriminala i korupcije", rekao je Cvetković.

Ministri su komentarisali opaske da Vlada često nije delovala jedinstveno i to zbog stranačkih razlika i da bi to moglo ugroziti njen opstanak.

"Dužina trajanja Vlade zavisiće od toga koliko uspešno sprovodi ciljeve koje je postavila u interesu građana. Urbana je legenda da je G17 plus odgovoran za to što prethodne Vlade nisu sastavile kraj mandata", rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

U protekle dve godine, kako je rekao premijer Cvetković, politički je stabilizovan jug Srbije, u Srbiji su uspostavljeni evropski standardi u oblasti životne sredine i prostornog planiranja, suštinski je reformisana Vojska Srbije, reformisane su i bezbednosne službe, a brojnim zakonima uređuju se oblasti poljoprivrede, trgovine i zaštite potrošača, telekomunikacija, saobraćaja, kulture i sporta, naveo je premijer.

Prema rečima premijera, uklonjene su brojne prepreke ka EU, i posle 20 godina blokade građani putuju bez viza, promet robe se odvija nesmetano, ratifikovan je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a Srbija je predala zahtev za prijem u EU.

Ovu posebnu sednicu, koja je trajala 50 minuta premijer je zaključio željom da ubuduće bude više uspeha. Svoj optimizam, kako kaže, crpi iz utiska da je najgore prošlo.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво