Savet bezbednosti o severu Kosova

Članice Saveta bezbednosti UN jednoglasno osudile nasilje. Rusija i SAD oprečno o razlozima podignutih tenzija. Predsednik Tadić upozorio da će Srbija biti prinuđena da preispita odnos prema međunarodnom prisustvu na Kosovu ukoliko ne uskrate podršku destabilizujućim potezima Prištine. Euleks i UNMIK pozvali na uzdržanost. Hiseni optužuje Srbe i Beograd.

Predsednik Srbije Boris Tadić upozorio je ambasadore petnaestočlanog tela da će Srbija biti prinuđena da preispita svoj odnos prema međunarodnom prisustvu na Kosovu i Metohiji, ukoliko međunarodni faktori ne uskrate podršku destabilizujućim potezima Prištine.

Predsednik Srbije istovremeno je ukazao da je sprovođenje plana u šest tačaka, koji je svojevremeno predložio generalni sekretar UN, a podržao Savet bezbednosti, jedini način da se uspostavi stabilnost na Kosovu.

Obraćajući se Savetu bezbednosti UN, vanredno sazvanom na zahtev Srbije povodom nedavnog napada na stanovnike severnog dela Kosovske Mitrovice, predsednik Tadić je istakao da je taj incident bio pokušaj da se povećaju međuetničke tenzije i sabotiraju nastojanja da se dođe do održivog mira u pokrajini.

"To je još jedna pogubna posledica zlonamernog plana, iza koga delimično stoji takozvana Međunarodna civilna kancelarija Pitera Fejta, da se na severu pokrajine uspostavi nelegalni i neželjeni režim", rekao je Tadić, i precizirao da su dve bombe na učesnike mirnog protesta protiv uspostavljanja kancelarije takozvane kosovske vlade bačene iz dvorišta koja pripadaju Albancima.

"Zahtevamo od međunarodne zajednice da se postara da se ništa slično u budućnosti ne ponovi, i da nelegalna kancelarija u severnom delu Kosovske Mitrovice ostane zatvorena", rekao je Tadić, i dodao da kosovskim Albancima mora biti jasno stavljeno do znanja kakve će biti posledice svakog posezanja za unilateralnim potezima.

Odgovarajući na optužbe Skendera Hisenija, u vezi sa optužbama o navodnoj podršci Beograda grupama na severu Kosova, Tadić je rekao da je otvaranje kancelarije prištinske vlade u Kosovskoj Mitrovici "čista provokacija" i da je stav SAD, koji je takav potez podržao, "zabrinjavajući".

"Savet bezbednosti nastavlja da podržava stav koji je protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova... Kosovo nije država, nema suverenitet. Tako ne misli samo Srbija, to je stav Saveta bezbednosti... Hiseni tu realnost mora da prihvati", rekao je Tadić.

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer pozvao je sve strane da ostanu uzdržane i policiju da što pre pronađe počinioce serije incidenata, posle kojih je i sazvana sednica Saveta bezbednosti UN.

"Nadam se da ovi događaji neće dovesti do pogoršanja situacije", rekao je Zanijer, koji je na početku izlaganja podsetio na hronologiju incidenata, navodeći da se u Kosovskoj Mitrovici dogodilo upravo ono na šta je, u prethodnom izveštaju Savetu bezbednosti, upozorio generalni sekretar UN Ban Kimun.

Prvi čovek svetske organizacije upozorio je, pre tri meseca, lidere kosovskih Albanaca da ne pokušavaju da sprovedu svoj plan za sever Kosova, bez saglasnosti lokalnog srpskog stanovništva, jer bi se, u suprotnom, mogla pogoršati sveukupna bezbednosna situacija.

Šef Euleksa Iv de Kermabon je, u ime misije EU, oštro osudio incidente, navodeći da su spekulacije koje su se pojavile u nekim medijima potpuno neistinite, rekavši da nema rizika od sveopšteg pogoršanja situacije u Kosovskoj Mitrovici i na celom Kosovu.

"Svesni smo tenzija, zbog čega pozivamo vlasti u Beogradu i Prištini da nastave da nas podržavaju", rekao je Kermabon.

Govoreći o ranjavanju poslanika Petra Miletića, De Kermabon je rekao da je Kosovskoj policiji, koja je pokušala da istraži taj napad, suprotno zakonu, zabranjen prilaz bolnici u severnoj Mitrovici.

Dodao je i da su izvesni, kako je rekao, radikalni elementi na severu Kosova pretili osoblju Euleksa, što je za najoštriju osudu.

Kosovski ministar inostranih poslova Skender Hiseni optužio je Beograd za pružanje podrške "kriminalcima u severnom delu grada", koje je označio kao odgovorne za "nasilne demonstracije" protiv otvaranja kancelarije kosovske vlade u severnom delu Kosovske Mitrovice.

"Ta kancelarija je otvorena kao deo vlade Republike Kosovo i nastaviće da funkcioniše na taj način... Vlada Kosova odlučna je da uspostavi vlast na celoj teritoriji Kosova", rekao je Hiseni, koji je predsednika Tadića optužio za bezrazložno blaćenje kosovskih Albanaca, kada je rekao da su oni odgovorni za incidente zbog koji se Savet bezbednosti i sastao.

Predstavnici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država još jednom su, ovaj put u Savetu bezbednosti UN, izneli oprečne stavove o razlozima incidenata koji su poslednjih dana potresli sever Kosova. Rusija smatra da je otvaranje kancelarije vlade u Prištini drska provokacija, dok Amerikanci tvrde da se radilo o "legitimnom potezu suverene države".

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin optužio je vlasti u Prištini za "drsku provokaciju" zbog odluke da bez konsultacija sa lokalnim Srbima otvore vladinu kancelariju, a Euleks za "očigledno odstupanje od statusno neutralne pozicije".

"Zahtevamo da Savet bezbednosti zadrži odlučujuću ulogu u donošenju odluka vezanih za razvoj situacije na Kosovu", rekao je Čurkin.

Njegov američki kolega Alehandro Volf rekao je da SAD podržava otvaranje kancelarije vlade u Prištini u severnom delu Kosovske Mitrovice, navodeći da je to bila "ispravna odluka suverene države".

Volf je, takođe, naveo da je bombaški napad u severnom delu Mitrovice "izolovano delo kriminalaca, a ne planirani teroristički napad", ocenjujući da, u suštini, nije bilo razloga za sazivanje vanredne senice Saveta bezbednosti UN o tom incidentu.

Volf je, takođe, rekao da su, prema informacijama kojima raspolaže, funkcionera Samostalno liberalne stranke i poslanika u Skupštini Kosova Petra Miletića napali lokalni Srbi.

"Žalimo zbog incidenta i pridružujemo se pozivima na mir i izbegavanje nasilja", rekao je Volf.

Britanski ambasador je rekao da dve strane treba da se posvete dijalogu i saradnji kako bi uspešno ostvarile svoj cilj da uđu u EU.

Predstavnik Francuske se, takođe, složio da se radi o izolovanom incidentu i da je stanje na Kosovu stabilno, i pozdravio reakciju misije Euleksa koja "funkcioniše u skladu sa rezolucijom 1244 i nastavlja uspešno da održava red i mir" na Kosovu.

I ambasador Kine složio se da je situacija na Kosovu "ozbiljna i delikatna" i ponovio stav svoje zemlje da cilj treba da bude postizanje sporazuma prihvatljivog za obe strane, kroz pregovore.

U severnoj Mitrovici, juče se dogodio još jedan oružani napad, u kojem je ranjen funkcioner Samostalno liberalne stranke i poslanik u Skupštini Kosova Petar Miletić.

Prošlog petka su, za sada još nepoznati počinioci, aktivirali bombu u naselju Bošnjačka mahala, gde je nekoliko stotina Srba protestovalo povodom otvaranja kancelarije vlade Kosova u severnom delu Mitrovice. U tom napadu, jedna osoba je poginula, a 11 je povređeno.

Predsednik Srbije je, istog dana, sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i od međunarodnih snaga u pokrajini zatražio oštru reakciju na pokušaj destabilizacije Kosova i Metohije, ali i regiona.

Savet je bombaški napad okarakterisao kao teroristički akt albanskih separatista i ocenio da objektivnu odgovornost za taj čin snosi šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt.

Zatraženo je da se odmah pronađu i adekvatno kazne počinioci tog zločina i da se onemogući svaki dalji pokušaj nasilnog otvaranja kancelarije privremenih institucija Kosova, čime se ugrožava mir i stabilnosti na KiM i u celom regionu.

Napad su najoštrije osudili i visoki zvaničnici Evropske unije, među njima i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompaj, koji je, tokom jučerašnje posete Beogradu, razgovarao sa predsednikom Srbije.

Osudama su se pridružili i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington, Misija OEBS-a na Kosovu, komandant KFOR-a general Markus Bentler.

Predstavnici kosovskih vlasti, međutim, smatraju da za napad nisu odgovorni kosovski Albanci i krivicu pokušavaju da prebace na Srbe.

Ministar unutrašnjih poslova u privremenoj vladi Kosova Bajram Redžepi izjavio je da postoji lista osumnjičenih za napad u Kosovskoj Mitrovici, ali da je rano da se saopštavaju detalji o tome.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво