Šutanovac sa Josipovićem

Saradnja Srbije i Hrvatske nema alternativu i ona je neophodna za budućnost celog regiona, rekao ministar odbrane Dragan Šutanovac posle razgovora sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac razgovarao je, u Zagrebu, sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem o saradnji i evropskoj budućnosti dve države.

Posle sastanka, Šutanovac je izjavio novinarima da je, tokom susreta sa predsednikom Josipovićem, potvrđena apsolutna saglasnost da saradnja nema alternativu i da je za budućnost celog regiona neophodna saradnja dve države, ali, svakako, i dve vojske.

"Saglasili smo se da evropska budućnost i Srbije i Hrvatske treba da bude zagarantovana u okviru Evropske unije, sa željom da imamo zajedničku podršku u tom pravcu", rekao je ministar odbrane.

Šutanovac je naveo i da je predsednik Josipović izneo stavove da je Srbija danas u sasvim novom političkom duhu u odnosu sa Hrvatskom i da je budućnost odnosa Srbije i Hrvatske znatno bolja u odnosu na prošlost".

"Potpuno sam ubeđen da predsednik Josipović i predsednik Srbije Boris Tadić predstavljaju faktor stabilnosti ne samo u ovim dvema državama, već na prostoru celog regiona Zapadnog Balkana", rekao je ministar odbrane Srbije.

Hrvatski predsednik primio je srpskog ministra odbrane povodom sutrašnjeg potpisivanja bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Srbije o saradnji u oblasti odbrane.

Najavljeno potpisivanje sporazuma važan je korak u unapređenju odnosa dve države koji doprinosi stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, ocenili su Josipović i Šutanovac.

Josipović je izjavio da očekuje da će sporazum učvrstiti i proširiti područje međusobne odbrambene saradnje koja je od "važnosti za čitav region".

Govoreći o rezultatima Srbija u izvozu robe vojne namene, Šutanovac je pozvao Hrvatsku na saradnju u svim vojnim programima za koje postoji zajednički interes.

Šutanovac je hrvatskog predsednika obavestio o reformama koje sprovodi Vojska Srbije, o rokovima za postizanje pune profesionalizacije i planovima za učestvovanje u mirovnim misijama.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 07. jun 2010, 22:57) - anonymous [neregistrovani]

Алтернатива

Сарадња је одлична ствар. Треба сарађивати, нарочито са суседима, али једино на начелима равноправности и узајамности. Сарадњу смо већ имали. Да није било оно што је било, до сада је могла бити хиљаду пута боља. Крећемо из почетка, одлично, али не заборавимо шта је било. Шојићи морају већ једном да науче да све МОРА да има алтернативу. Њихова неспособност да имају и план Б неће се обити о главу њима, него нама.

(ponedeljak, 07. jun 2010, 20:28) - anonymous [neregistrovani]

hajmo lepo sad

u gradnju i postavljanje linije za Novi Avion posto nemamo para da kupujemo Gripene.Sa proizvodnim linijama u BIH,HR,Srbiji mozemo da konacno uposlimo 100 000 radnika obezbedimo avijaciju i da istu prodajemo po Bl.Istoku,Aziji,Africi i L.Americi.

(ponedeljak, 07. jun 2010, 19:19) - anonymous [neregistrovani]

bravo!

Svaka cast! Ministar Sutanovac je uspeo da sa svim zemljama regiona potpise sporazum o saradnji. Saradnja je kljuc uspeha, moramo toga biti svesni.