Šijaković primio delegaciju Rijaseta

Ministar vera Bogoljub Šijaković razgovarao je u Beogradu s predstavnicima Rijaseta Islamske zajednice Srbije o problemima vernika zbog podeljenosti unutar islamske zajednice. Reakcija na Cerićevu izjavu adekvatna, smatra Ugljanin.

Ministar Bogoljub Šijaković razgovaro je sa  reisom-ul-ulemom Islamske zajednice Srbije Ademom Zilkićem, srbijanskim muftijom Muhamedom Jusufspahićem i generalnim serketarem Eldinom Ašćerićem.

Na sastanku je konstatovano da situacija u kojoj "dve strane jedne iste verske zajednice ne sarađuju, ni vernicima, ni državi nije na korist".

"Ministar Šijaković primio je delegaciju Rijaseta Islamske zajednice Srbije na njihov zahtev, a u otvorenom razgovoru iskazana je zainteresovanost i spremnost da se traga za rešenjem kojim bi pomenuta podeljenost bila prevaziđena," navodi se u saopštenju.

U razgovoru je, ukazuje se, bilo reči i o značajnoj materijalnoj pomoći koju je Ministarstvo vera dosad pružalo verskim, obrazovnim, kulturnim i izdavačkim programima Islamske zajednice Srbije, kojom rukovodi reis Adem Zilkić i Islamske zajednice u Srbiji, koju predvodi muftija Muamer Zukorlić.

Ministarstvo će, naglašeno je, u dijalogu sa delegacijom Rijaseta Islamske zajednice Srbije, i ubuduće nastaviti da pomaže da svi muslimanski vernici u Srbiji nesmetano ostvaruju svoja verska prava i unapređuju versku kulturu.

Adem Zilkić zadovoljan je razgovorom sa ministrom vera Bogoljubom Šijakovićem jer, kako je rekao, postoji dobra volja da se bez bilo čije eliminacije aktuelni problemi u Islamskoj zajednici reše na miran način, dostojanstveno i bez revanšizma.

Zilkić je napomenuo da je reč o krupnim problemima koji se ne mogu rešavati na brzinu i odjednom, ali da će se gledati da svi ti problemi budu rešeni na konstruktivan način i u interesu svih vernika.

"Postignut je visok stepen saglasnosti po svim tim pitanjima, koja su teška sama po sebi, i zato se moraju rešavati konstruktivno, u intresu vernika i s ciljem stabilizacije prilika pre svega u Sandžaku, ali i šire", rekao je Zilkić.

Razgovoru su, osim ministra Šijakovića, prisustvovali državni sekretar za vere Dragan Čurović, pomoćnik ministra Dragan Novaković i savetnik za kulturu i međunarodnu saradnju Aleksandar Raković.

Pretenzije Cerića

Ministarstvo vera saopštilo je, ranije danas, da je Srbija slobodna, demokratska i gostoljubiva zemlja, kao i da su namere koje je prilikom posete Sandžaku pokazao vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić "sasvim jasne".

"Reis-ul-ulema Bosne i Hercegovine Cerić, preko Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, iskazuje pretenzije da imenuje i razrešava ministre u Vladi Republike Srbije", navedeno je u saopštenju tog ministarstva dostavljenom Tanjugu.

Ministarstvo konstatuje da Mešihat Islamske zajednice u Srbiji kojim rukovodi glavni muftija Zukorlić, deluje kao organizacioni deo Islamske zajednice BiH, pokušava da za sebe prigrabi pravo da, u ime ne samo svih muslimanskih vernika u Srbiji, nego čak i Srpske pravoslavne crkve i ostalih crkava i verskih zajednica, oceni rad tog ministarstva.

Podseća se da je Ministarstvo vera u svom saopštenju iznelo, kako se navodi, samo činjenice o neprihvljivom odnosu reis-ul-uleme Islamske zajednice BiH prema Srbiji i srpskom narodu i skrenulo pažnju na neistine koje je Cerić tokom prošlonedeljnih javnih nastupa izrekao o navodnom kršenju ljudskih prava muslimana i Bošnjaka u Srbiji.

Ministarstvo vera saopštilo je prošle sedmice da su Cerićeve izjave izrečene tokom prošlonedeljnog boravka u Sandžaku, o navodnom kršenju ljudskih i verskih prava i sloboda muslimana, uvredljive i proglasilo ga nepoželjnim gostom.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji zatražio je juče da ministar vera Bogoljub Šijaković podnese ostavku ili da bude smenjen, a od predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića da se ograde od stava tog resora povodom Cerićeve posete.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво