SAD ne očekuju da Srbija prizna Kosovo

Potpredsednik SAD Džozef Bajden rekao da Vašington ne očekuje da Srbija prizna Kosovo. Amerika podržava evroatlantske integracije. Tadić: Ne odustajemo od Kosova, želimo najbolje moguće odnose sa SAD. Poseta drugog čoveka Bele kuće signal obostrane želje za unapređenjem odnosa, posle krize koju je izazvalo jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden rekao je, posle razgovora sa predsednikom Borisom Tadićem, da Amerika "ne očekuje od Srbije da prizna Kosovo", ali da očekuje saradnju Beograda sa međunarodnim institucijama na Kosovu i u Bisni i Hercegovini.

"SAD ne očekuju od Srbije da prizna nezavisnost Kosova. To nije preduslov za naše odnose ili našu podršku da Srbija postrane članica EU", rekao je Bajden.

"Došao sam u Srbiju sa porukom da Sjedinjene Američke Države žele da unaprede saradnju sa Srbijom, sa regionom i da pomognemo Srbiji da postane faktor stabilnosti u regionu", rekao je Bajden. "Potrebno je da postignemo napredak o nekoliko pitanja o kojima se ne slažemo".

Tadić ocenio da je razgovor sa drugim čovekom Bele kuće bio otvoren i produktivan i da može da otvori novu etapu američke politike prema Srbiji i zapadnom Balkanu, ali je sagovornika iz Vašingtona podsetio da Srbija jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova smatra kršenjem međunarodnog prava.

"Srbija ne priznaje nezavisno Kosovo i to nikada neće učiniti. Legitimno je pravo Srbije da brani svoj integritet mirnim diplomatskim i pravnim sredstvima... Uprkos različitim stavovima oko Kosova Srbija želi najbolje moguće partnerske odnose sa SAD. Ima mnogo tema koje nas spajaju koje sagledavamo na isti način i na kojima možemo da sarađujemo", rekao je Tadić.

Zaštita za Srbe na Kosovu 

"Mi ćemo nastaviti da insistiramo da Srbi na Kosovu dobiju najveću moguću zaštitu. Zauzvrat očekujemo da Srbija sarađuje sa EU na Kosovu... Slično tome želimo da Srbija pomogne EU i SAD u izgrađivanju demokratske Bosne", rekao je Bajden.

"Konstatujemo razlike i pronalazimo konstruktivne načine da to rešimo", rekao je Bajden, najviši zvaničnik Bele kuće koji je posetio Beograd od 1983. godine, kada je u posetu bivšoj SFRJ doputovao tadašnji potpredsednik i kasniji predsednik Amerike, stariji Džordž Buš.

"Kao i čitav svet i mi u Srbiji pažljivo pratimo rad predsednika Obame i njegovog tima, koji se suočava sa ozbiljnim globvalnim izazovima. Uviđamo i veoma cenimo i novu viziju i pragmatizam sa kojim pristupaju rešavanju problema i teškoća", rekao je Tadić.

"Administracija Baraka Obame je upravo završila prvih 100 dana na vlasti i smatramo da je važno da na početku mandata dođemo na Balkan i u Srbiju i pokažemo da želimo snažne odnose sa Srbijom", rekao je Bajden. Istovremeno, predsednik Tadić je pozvao prvog čoveka Bele kuće Baraka Obamu da poseti Beograd.

Ekonomija i Bosna 

Govoreći o BiH, svega dan nakon što je Bajden oštro ukorio tamošnje lidere zbog zastoja u procesu ustavnih reformi, Tadić je rekao da se sukobi kakvi su se dogodili devedesetih godina prošlog veka "ne smeju ponoviti", te da se Beograd čvrsto zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma "kao garanta za teritorijalni integritet BIH".

Srpski predsednik je rekao da je sa Bajdenom razgovarao i o ekonomskim odnosima, napominjući da "američke kompanije rade u Srbiji uprkos svetskoj ekonomskoj krizi", a postoji i mogućnost za nove investicije.

Bajden je, istovremeno, pohvalio "fantastičnu ekonomsku perspektivu" u odnosima Beograda i Vašingtona, naglašavajući da će SAD "iskoristiti svoju energiju i uticaj" u promociji Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Bajden u Beogradu 

Bajden je, po sletanju na beogradski aerodrom, odmah otišao do Palate Srbija gde ga je dočekao predsednik Boris Tadić, nakon čega su izvršili smotru Garde i odslušali himne.

Bajden se sastao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, i položio je venac na spomen-ploču Zoranu Đinđiću na zgradi Vlade Srbije.

Poseta drugog čoveka SAD završena je večerom koju je u Predsedništvu Srbije priredio predsednik Tadić.

Mere bezbednosti zbog dolaska američkog potpredsednika u Beograd bile su podignute na najviši nivo, na takozvani stepen broj jedan, što praktično znači da su bili zabranjeni svi javni skupovi, sportski događaji, radovi na pojedinim javnim površinama, a u nekim gradskim zonama nije bilo parkiranih automobila.

Pojedine ulice bile su kompletno zatvorene, a iznad Novog Beograda patrolirali su helikopteri.

Kako RTS nezvanično saznaje, tokom Bajdenove posete srpske službe bezbednosti angažovale su oko 3.500 ljudi.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи