SAD "resetuju" odnose sa Srbijom

Poseta Džoa Bajdena Beogradu je prilika da SAD pokaže da želi pozitivnu budućnost Srbije kao lidera u regionu, kažu u Beloj kući. "Moraćemo da se složimo da se ne slažemo oko Kosova", rekao američki zvaničnik.

Poseta potpredsednika SAD Džoa Bajdena Srbiji sledeće nedelje je "ogromna prilika" da se prenese želja Vašingtona za "resetovanje" odnosa SAD i Srbije, izjavio je sinoć visoki zvaničnik administracije SAD.

"Ovo je ogromna prilika da jasno stavimo do znanja Vladi Srbije i narodu Srbije da se nadamo da ćemo moći da pritisnemo dugme za resetovanje sa Srbijom - prilika da jasno stavimo do znanja da vidimo i želimo veoma pozitivnu budućnost Srbije u evro-atlantskoj zajednici i kao lidera u regionu", rekao je zvaničnik na konferenciji za novinare povodom Bajdenove posete BiH, Srbiji i Kosovu.

Na internet stranici Bele kuće se navodi da je zvaničnik rekao da će Bajdenova poruka biti da je "teško zamisliti budućost regiona a da Srbija ne igra značajnu ulogu - budućnost koja je pozitivna i produktivna".

"Očigledno, postoje razlike koje nećemo rešavati, posebno oko Kosova. Ali smatramo da postoji mogućnost za novi početak; da krenemo ka bližem, konstruktivnijem, kooperativnijem odnosu koji može pokrenuti Srbiju ka evro-atlantskoj zajednici i institucijama koje idu uz to", rekao je visoki zvaničnik.

Predstavnik adminstracije predsednika SAD Baraka Obame je rekao da će se Bajden, koji dolazi u sredu u Beograd, sastati s predsedikom Srbije Borisom Tadićem, ministrom odbrane i načelnikom generalštaba Vojske Srbije.

Pored toga sastaće se s osobljem Ambasade SAD, dan će završtiti večerom čiji će domaćin biti Tadić, a prisustvovaće članovi srpske Vlade i američke zajednice u Beogradu, naveo je isti izvor.

On je rekao da je činjenica da je Obama odlučio da Bajden treba da ide na Balkan, pokazatelj želje administracije da demonstrira da je Balkan "veoma ključni deo" njene spoljne politike.

Na pitanje da li će Bajden tražiti od Tadića ublažavanje stava prema kosovskoj nezavisnosti, zvaničnik je rekao da adminsitracija ne očekuje da Beograd prizna nezavisnost Kosova. "Moraćemo da se složimo da se ne slažemo, " rekao je taj funkcioner bele kuće. 

"Nadamo se i očekujemo da Beograd ne radi ništa na podrivanju Kosova i njegovih napora da izgradi snažnu, stabilnu multietničku zemlju", rekao je zvaničnik.

Povodom Bajedenove posete Prištini, gde će boraviti posle Beograda, zvaničnik je rekao da će to biti prilika za podvlačenje privrženosti Vašingtona "ujedinjenom, nezavisnom, multietničkom Kosovu".

U okviru balkanske turneje Bajden će najpre u utorak posetiti BiH gde će razgovarati sa tamnošnjim zvaničnicima, među kojima i sa, kako je navedeno, Miloradom Dodikom i Harisom Silajdžićem.

Bajdena će u poseti BiH pratiti visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара