Vlada Srbije: I Kosovo i SSP

Predlog rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu i Metohiji, koju je Vlada uputila Skupštini Srbije, konstatuje da će Srbija ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (Evropskoj uniji sa Kosovom u svom sastavu.

"Narodna skupština konstatuje da je pitanje statusa Kosova i Metohije pomenuto u članu 135. navedenog sporazuma, koji se izričito poziva na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na Kosovu", navodi se u Predlogu rezolucije.

Predloženo je da se rezolucija usvoji po hitnom postupku kako bi se skupština u što kraćem roku od svog konstituisanja izjasnila o dosadašnjoj i budućoj državnoj politici prema krizi izazvanoj jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i potvrdila kontinuitet državne politike u odnosu na to pitanje.

"U odbrani suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka, Vlada Republike Srbije će koristiti sva raspoloživa pravna, politička i diplomatska sredstva", navedeno je u Predlogu rezolucije koji je potpisala predsednica skupštine Slavica Dejanović Đukić.

U tekstu se pominje i međunarodno prisustvo na Kosovu, pa se utvrđuje stav Vlade Srbije da Misija Euleks može da bude razmeštena u pokrajini samo ako to odobri Savet bezbednosti UN.

Ističe se da cilj međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu ne može biti primena plana izaslanika UN Martija Ahtisarija, jer su taj dokument odbacili Savet bezbednosti i Skupština Srbije.

Takođe, Skupština konstatuje da je dokument privremenih organa samouprave na Kosovu objavljen kao 'Ustav Republike Kosovo' pravno ništavan, jer je u suprotnosti sa Poveljom UN, osnovnim principima međunarodnog prava, važećom Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti iz1999. godine i Ustavom Srbije.

Ništavi su, takođe, i svi drugi akti zasnovani na tzv. Ustavu Republike Kosovo.

Narodna skupština Srbije potvrđuje "dosadašnju jedinstvenu državnu politiku u odnosu na pitanje Kosova i Metohije i u tom pogledu izražava priznanje aktivnostima i naporima prethodnih vlada, koje nova Vlada Republike Srbije treba da nastavi", dodaje se u tekstuRezolucije.

Takođe, svi međunarodni ugovori i sporazumi koje Vlada Srbije zaključuje moraju biti u skladu sa državnom politikom prema Kosovu i Metohiji i ne smeju u svojim tekstovima sadržati odricanje od prava na zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnogporetka Srbije.

"Narodna skupština traži od svih državnih organa Republike Srbije da pruže svu potrebnu pomoć i podršku srpskom stanovništvu za ostanak na Kosovu i Metohiji, kao i svim građanima koji žive u našoj južnoj pokrajini i koji priznaju Republiku Srbiju kao svoju državu", kaže se u tekstu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара