Читај ми!

Vučić u Abu Dabiju: Otpočela svetska trka za naoružanjem, Srbija mora da ima snažnu vojsku

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je otpočela svetska trka za naoružanjem i da do sada nikada ovako nije bilo. Vučić je na sajmu u Abu Dabiju istakao da će pre kraja godine biti obezbeđeno oko 700 miliona evra za dalje ulaganje u vojsku i domaću odbrambenu industriju. Naveo je da se sa francuskom stranom pregovara o kupovini borbenih aviona "rafal".

U sklopu posete Abu Dabiju, predsednik Aleksandar Vučić obišao je 16. Međunarodni sajam naoružanja IDEX.

Vučić je prilikom obilaska rekao da je to "potpuno ludilo", ocenivši da je počela svetska trka za naoružanjem i da "dosad nikada ovako nije bilo".

"Kada neko razmišlja da povećava pet odsto ukupnog budžeta za odbranu, jasno vam je da je sve otišlo dođavola. Bilo je 1,2, pa 1,3, a sada je pet odsto", istakao je Vučić.

Tvrdi da će se zbog velike potražnje zalihe naoružanja potrošiti. 

"Velika je potražnja, jer će sve nestati. Svi hoće da nam kupe granate, mine, rakete, bojeve glave... sve što ima eksplozivno punjenje. Svi hoće da nam to kupe za narednih 20 godina, pošto svi planiraju da toliko dugo ratuju. Svi se spremaju za nešto, jedino treba mi da budemo budale da to ne vidimo. Tako da ćemo se i mi naoružati i ne brinite za finansijsku situaciju u zemlji – brinemo o tome", poručio je Vučić.  

Naglasio je da Srbija mora da ima snažnu vojsku. U suprotnom, neće nas biti. Nestali bismo kao zemlja za tri dana, dodao je Vučić.

Vučić je pozvao mlade ljude da se prijave u specijalne jedinice, navodeći da će im osnovna plata biti 220.000 dinara, a da će im ukupna primanja premašiti dve hiljade evra.

Objasnio je da će specijalne jedinice biti organizovane u vidu piramide, a pored ostalog imati snažniji deo mehanizovanih jurišnih bataljona, kao i specijalne pešadijske jedinice, a specijalne jedinice biće naoružane i tenkovima i pancirima.

Vučić je pozvao mlade momke da se prijave na konkurs, i dodao da je veliki broj upita poslat već prvog dana. "Molim ljude da se što pre prijave i u Žandarmeriji će imati takve uslove. Moramo da imamo snažnu vojsku", rekao je Vučić ponovivši da sve zemlje ulažu ogromne količine novca u naoružanje.

"Imamo tenkove, fali nam ljudi"

Kako kaže, svi kupuju najbolje, tenkove za 12 do 13 miliona evra, a Srbija za milion i po do dva.

Kaže i da Srbija ima veliki broj tenkova, ali nema vozače i nišandžije. "Zato moramo da imamo veće plate, a svako će primati preko 260.000, značajno preko 2.000 evra", istakao je Vučić.

"Moj poziv mladim momcima i devojkama da dođu u Vojsku Srbije i vide šta želimo da napravimo", rekao je on.

Upozorio je da niko neće moći da opstane ko nema snažnu vojsku, a dodaje da su važni i zdravstvo i ekonomski napredak. "Svi su razumeli da se odigrava nešto veliko i spremaju se za nešto veliko, narednih dana očekujemo velike najave i razvoj sukoba u negativnom smeru", ocenio je Vučić i dodao "mi moramo da čuvamo svoju zemlju".  

Vučić je obišao štand Srbije gde su izloženi svi proizvodi, od terenskih vozila do uniformi.

Tom prilikom upitao je proizvođače zašto ne povećaju kapacitete i rekao im da pet puta povećaju nabavku materijala.

"Moramo da probamo da imamo sve, svaku bojevu glavu", rekao je Vučić. 

"Pregovaramo sa Francuzima o kupovini 'rafala'"

Vučić je rekao da Srbija pregovara sa Francuzima o kupovini višenamenskih borbenih aviona 'rafal', kao i da bi to bilo najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta, koje bi stajalo i do tri milijarde evra.

Na pitanje novinara da li bismo mogli da na rate platimo avione 'rafal', Vučić je rekao da to nije problem, ali da bi onda naš račun bio i tri puta veći, kao i da je plan da kupujemo najnovije i najmodernije mašine.

"To bi onda bila velika snaga, moglo bi da se dejstvuje preventivno i bili bismo mnogo jači", rekao je Vučić.

Rekao je da velike nade polaže i u našeg "obada", kao i da PR-DC radi sa "Krušikom", ako bi moglo da se stavi 12 mina u dron.

"'Nora' je, takođe, velika stvar i već sada može tri hica u minutu da ispali. Ima 12 haubičkih metaka, a napravićemo do kraja godine da ima 30. To bi bio strašan napredak 'nore', koja onda postaje fantastično oruđe. Zatim, radimo i na 'aleksandru', po kralju Aleksandru, novo oruđe sa 155-262 mm kao što je 'nora', koje će imati još brže ispaljivanje – šest u minutu, to će biti velike novine i velika stvari."

Dodao je da se radi i na modularnoj raketnoj artiljeriji. 

"Do septembra 2024. nova vozila i oruđe u vojsci"

Najavio je da će 200 teških vozila i oruđa domaće proizvodnje biti kupljeno za vojsku do septembra 2024. godine. "Videli ste i 'tamnavu'... to će biti velike stvari. Sve to kupujemo do septembra 2024, za samo godinu i po dana biće u našoj vojsci. Imaćemo i integrisano upravljanje", rekao je Vučić.  

U obajavi na Instagram profilu "buducnostsrbijeav", Vučić je naglasio da je važno da Srbija prisustvuje Sajmu naoružanja u Abu Dabiju, na kome se, kako je rekao, okupio ceo svet, od Rusije do Kine. 

"Ponosan sam na veliki broj srpskih štandova na Međunarodnom sajmu naoružanja u Abu Dabiju, jer ovo je dobar način da Srbija predstavi svoju industriju. Mi ćemo nastaviti da ulažemo, kako u odbrambenu industriju, tako i u našu vojsku", naveo je Vučić. 

U delegaciji je i ministar odbrane Miloš Vučević.

Vučić će u Abu Dabiju boraviti do 22. februara, a između ostalog, sastaće se sa šeikom Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom, predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво