Читај ми!

Svetski lideri čestitali Dan državnosti Srbije

Svetski zvaničnici uputili su čestitke predsedniku Aleksandru Vučiću povodom Sretenja – Dana državnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo čestitku predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana povodom Dana državnosti.

"Želeo bih da u ime svog naroda i u lično ime, Vašoj ekselenciji i prijateljskom narodu Srbije od srca čestitam Dan državnosti. Potpuno sam uveren da će se nastaviti pozitivan zamah u našim odnosima sa Srbijom, kojima u pogledu stabilnosti i budućnosti Balkana pridajemo poseban značaj i da će se naša saradnja u narednom periodu proširiti na još više polja", naveo je Erdogan u čestitki.

"U veri da će uzajamne posete na visokom novou dodatno učvrstiti naše odnose, bio bih srećan da sretnem Vašu ekselenciju na Diplomatskom forumu koji se održava od 10. do 12. marta 2023. godine u Antaliji", napisao je Erdogan.

Predsednik Vučić primio je čestitku i predsednika SAD Džozefa Bajdena u kojoj se, između ostalog, kaže da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju put Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji i dijalog Beograda i Prištine. 

Čestitku predsednika Rusije Vladimira Putina, predsedniku Vučiću, uručio je ambasador  Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Primite srdačne čestitke povodom nacionalnog praznika Vaše zemlje - Dana državnosti. Srbija je značajan i pouzdan partner Rusije. Visoko cenimo izbalansirani spoljnopolitički kurs koji Beograd sprovodi u aktuelnim složenim međunarodnim okolnostima. Podržavamo Vaše napore usmerene na zaštitu teritorijalnog integriteta zemlje i rešavanje kosovskog pitanja", napisao je Putin.

"Iskreno Vam želim dobro zdravlje i uspeh, a svim građanima Srbije blagostanje i prosperitet", navodi se u čestitki.

Pismo čestitka predsedniku Vučiću stigla je i od Ilhama Alijeva, predsednika Azerbejdžana.

"Odnosi između Azerbejdžana i Srbije izgrađeni su na čvrstom prijateljstvu, međusobnom poverenju i razumevanju. Zadovoljstvo je videti naše bliske međudržavne veze koje svakodnevno obogađujemo novim sadržajima. Izuzetno sam zadovonjan činjenicom da naša bliska međudržavna povezanost i saradnju iz dana u dan postaju sve sadržaji", piše, između ostalog, u čestitki. 

I predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je čestitku predsedniku  Vučiću i premijerki Ani Brnabić. 

"U svoje lično ime, i u ime Vlade Republike Srpske, upućujem vam najiskrenije čestitke povodom Dana državnosti, duboko uveren da ovaj veliki praznik povezuje naš narod neraskidivim bratstvom, zajedništvom i nacionalnom slogom. Neka ovaj veliki dan, kada obeležavamo Prvi srpski ustanak i početak oslobađanja srpskog naroda, bude stalni podsetnik na veličanstvena dostignuća naših predaka", naveo je Višković.  

Ministar inostranih poslova Narodne Republike Kine Ćin Gang čestitao je ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću Dan državnosti.

"Poslednjih godina, pod strateškim rukovodstvom predsednika naše dve zemlje, kinesko-srpski odnosi održavaju vitalni trend razvoja, dok je čelično prijateljstvo neraskidivo. Želim Vašoj zemlji puno prosperiteta, a narodu sreću i blagostanje," navodi se u čestitki ministra Ganga.

Srbija 15. februara, na Sretenje, slavi Dan državnosti. Vučić je juče primio čestitku i od kineskog predsednika Sija Đinpinga.

уторак, 04. јун 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије