Читај ми!

Kurti pred poslanicimo o evropskom planu, opozicija traži da se upozna sa predlogom

Premijer u Prištini Aljbin Kurti podnosi poslanicima kosovske skupštine izveštaj o dijalogu sa Beogradom. Francusko-nemački predlog, poznat kao plan Evropske unije, nije konačan već osnovni sporazum, rekao je Kurti, uz tvrdnju da u njemu postoje paragrafi koji se odnose na "de fakto priznanje".

"Ovaj sporazum, koji ima čitave paragrafe i rečenice preuzete po uzoru na dve Nemačke, je osnovni sporazum, a ne pravno obavezujući konačni sporazum koji nam je potreban. Ali moramo razumeti da nije bilo prilike da dođu iz Pariza, Berlina i Brisela i donesu nam konačan dogovor, jer bi to zahtevalo dugu diskusiju", rekao je Kurti u obraćanju poslanicima skupštine, podnoseći izveštaj o dijalogu sa Beogradom.

Tvrdi da u Prištini do danas nisu imali predlog u kome postoje evropski i demokratski koncepti sa univerzalnim vrednostima, kao što je plan EU.

"Sporazum deli priznanje na de fakto i de jure. Tamo su paragrafi koji su uzeti po modelu dve Nemačke, paragrafi koji se upravo odnose na de fakto priznanje. Preambula ima i nasleđe prošlosti. Nije dugačak ni dve stranice, to je vrlo uopšten i kratak tekst. Mi smo u tom smislu na početku početka", naveo je Kurti, a prenose mediji na albanskom.

Otkrio je da se u preambuli sporazuma pominju nacionalne manjine i dodao da će dorada te fraze zavisiti od političkih dešavanja i daljeg pregovaračkog procesa.

Veruje da predlog predstavlja solidnu platformu za napredovanje i da ga nije odbio, već da mogu dalje da razgovaraju.

"Kosovo do danas nije imalo predlog koji uključuje evropske i demokratske koncepte sa univerzalnim vrednostima. Pristup u prošlosti bio je rešavanje problema bez univerzalnih koncepata i kategorija. Od samog početka imate: nezavisnost, demokratiju, suverenitet, ljudska prava. Sve su to univerzalne vrednosti", rekao je Kurti.

O poslednjem poglavlju koje govori o primeni prethodnih sporazuma, Kurti tvrdi kako se "u Beogradu vodi politički rat da se jedna tačka stavi ispred druge, tako da je Zajednica preduslov i centar".

"Vodi se velika politička i diplomatska bitka. Član 10, koji se odnosi na prethodne sporazume, pokušavaju da premeste u preambulu. U predlogu EU to je poslednje u članu 10. Beograd traži da Asocijacija bude preduslov, ili centar, ali za nas to nije prihvatljivo ni kao preduslov ni kao centar. Predlog EU je za nas veoma povoljan jer Asocijacija nije preduslov, a ni u centru", tvrdi Kurti.

Izrazio je spremnost da o ovom sporazumu izveštava pred Skupštinom, ali je upozorio da ako sazove sednicu na kojoj će da otkrije detalje sporazuma, "to će biti veoma opasno za Kosovo".

"Jer, poverenje je veoma ozbiljna stvar, dozvolite mi da kažem. Moguće je da se o tome vodi rasprava u Skupštini, ali je bolje da premijer ne sazove tu sednicu, jer jedva čekaju da nas optuže za curenje detalja", podvukao je Kurti.

Opozicija zahteva da se upozna sa planom EU

Većina predstavnika opozicije je sa druge strane zahtevala hitnu zatvorenu sednicu Skupštine u vezi sa predlogom EU.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku rekao je da je uznemirujuće kako je Kurti u principu prihvatio plan, koji, kako kaže, ne donosi priznanje.

"Dve su veoma uznemirujuće stvari, prva je da prihvatite u principu sporazum koji nije konačan, ali je osnovni. A drugu ste upravo priznali da pregovarate o sporazumu koji u sebi nema priznanja. U ovom sporazumu nema odgovora na pitanje naknade štete, kao ni na reviziju prethodnih sporazuma. Ne govorite šta će biti urađeno, ali ste prihvatili ovaj dokument. Nije vam jasan put dalje", zapitao se Abdidžiku.

Pozvao je da hitno bude sazvana vanredna sednica i da se prikupe potpisi za nju na zahtev premijera Kurtija.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići ocenio je da se Kurti svojim govorom u Skupštini krije iza principa, zahtevajući da im iza zatvorenih vrata predstavi dokument EU, a ne da se krije iza zahteva opozicije.

"Vašim govorom se potvrdilo da se u vašem stilu krijete iza principa. Ovde sam se iznenadio kako ste slatko počeli sa razlogom za francusko-nemački plan. Počeli ste sa medom iz ovog gorkog leka i ovo je velika transformacija. Zašto ne donesete ceo dokument u Skupštinu, bilo zatvorenih ili otvorenih vrata? Zašto se krijete iza opozicije, nije bitno ko saziva sednicu, opozicija ili vii. Lajčak ili Eskobar su vas uplašili, nisu važniji od vaših građana. Hajde, ne skrivajte se. Nije tako opasno kao što predstavljate", rekao je Krasnići.

Obratio mu se Aljbin Kurti rekavši da poslanici Eskobaru treba da kažu šta žele, kada ga budu imali ispred sebe.

"Kada sretnete Eskobara, recite mu unapred, mislite na mene i recite mu da ste za konačan dogovor i međusobno priznanje u centru", rekao je Kurti.

Potom je reagovao Memlji Krasnići rekavši Kurtiju da se "na Tviteru ponaša kao kokoška, dok je na Fejsbuku kao jastreb".

"Postaješ kokoška na Tviteru i jastreb na Fejsbuku. Iznet je u javnost moj stav i stav DPK, ponovio sam to prošle nedelje u Vašingtonu", rekao je Krasnići.

Preneo je Kurtiju da ne treba da drhti, te da su on i DPK jasno izneli svoj stav i Eskobaru i Lajčaku.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je od Kurtija da bez odlaganja prihvati predlog EU za normalizaciju odnosa, dodajući da Kurtija ne treba kriviti za Zajednicu, jer je reč o sporazumu koji je "ostavljen pred vratima" iz prošlosti.

"Želimo puno priznanje, kako ćemo ga dobiti, možete li nam reći. Molim vas da se ozbiljno pozabavimo ovim temama. Pogledajte stvarnost. Situacija je prilično jednostavna, naši saveznici su pomogli Kosovu tako što su postigli dogovor sa Srbijom kako bi se Kosovo ponovo vratilo na dnevni red za članstvo u međunarodnim organizacijama i vratilo suverenitet severu", rekao je Haradinaj.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво