Читај ми!

Brnabić za RTS: Pojačava se pritisak na Beograd, izvinjavam se zbog greške na sajtu Vlade

Posle sednice Skupštine Srbije na kojoj se govorilo o Kosovu i Metohiji, večeras u Beograd, posle posete Prištini, dolazi specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Reč je o dodatnom vidu pritiska, kaže premijerka Ana Brnabić, ističući da je očigledno da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju i da se pojačava pritisak na Beograd. Po pitanju KiM neophodno nacionalno jedinstvo, rekla je Brnabić. Izvinila se zbog greške na sajtu Vlade gde je, u prevodu na engleski jezik pisalo "Republika Kosovo". Bila je gruba, neoprostiva greška prevodioca, kaže premijerka.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ističe da je očigledno da se diplomatske aktivnosti po pitanju Kosova i Metohije ubrzavaju i da se pojačava pritisak.

"Što nije ni čudno kada pogledate u kakvom je stanju svet, rat u Ukrajini, rat na istoku Evrope - najveći deo Evrope je posredno u ratu, u tome učestvuju i SAD. Sada su velike tenzije između SAD i Kine. Nikom ne odgovara bilo kakav drugi, sledeći novi potencijalni sukob i nestabilnost, i žele da bilo kakva potencijalna žarišta ugase", kaže premijerka.

Cilj je, kaže, da se stavi tačka na te konflikte, ali i da se sa dnevnog reda skinu primeri presedana kao što je KiM.

"KiM svakako jeste presedan, zato što je to oduzeto Srbiji suprotno međunarodnom pravu", rekla je Brnabić.

Ističe da je, bez saglasnosti Saveta bezbednosti, nad nama učinjena agresija bez da smo mi nekog napali.

"Oduzeli su nam deo teritorije, makar one zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost KiM i od tada se mi borimo", kaže Brnabić i ističe da je KiM krupan presedan.

"Ne odgovara nam zamrznuti konflikt, više od 300 napada" 

Naglasila je i svoj, i stav predsednika Aleksandra Vučića, da ni Beogradu ni Srbima na KiM ne odgovara zamrznuti konflikt.

"To je stanje u kojem bilo ko može da ga odmrzne. Dođe neko kao Aljbin Kurti, nije mu u interesu stabilnost, nema nikakve planove za prospretiret, radna mesta i želi da svoj ekonomski neuspeh, nedostatak političke i ekonomske vizije nadomesti time što ima stalnu političku nestabilnost", kaže premijerka.

To se, naglašava, vidi u poslednje dve godine.

"U poslednja 24 meseca bilo je preko 300 napada na Srbe, vidimo da niko nije odgovarao", rekla je Brnabić.

Ističe da je u toj situaciji Beograd pokazao političku zrelost i mudrost te da ne odgovara na provokacije i pokušava da održi stabilnost. U tom kontekstu pominje i da predsednik Vučić ima dobru saradnju sa Kforom.

"Sve je više napada na KiM i to je jednostavno rešenje u kome pod ovakvim geopolitičkim okolnostima moramo da tražimo neki izlaz", poručuje premijerka.

"Na dnevnom redu implementacija Briselskog sporazuma"

Komentarišući dolazak izvestioca EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, Brnabić isiče da to vidi kao dodatni vid pritiska.

"On prvo ide u Prištinu. Mislim da je tamo prva tema ZSO", navodi Brnabić.

Po tom pitanju je, kako kaže, osnovna poruka Beograda da je ZSO već ispregovarana pre 10 godina.

"Onda se dalje radilo na razradi plana i 2015. potpisan je još jedan sporazum koji jasno govori o tome šta su nadležnosti i ovlašćenja, ko treba da formira, a to je upravljački tim. Tu nema nikakvih nepoznanica. Ono što jeste na dnevnom redu, jeste da se implementira Briselski sporazum. Srbi su to implementirali, sada je na Aljbinu Kuritiju i Prištini da ispune svoje obaveze, bez ikakvih daljih uslovljavanja", ističe Brnabić.

Poručuje da se sada vidi koliko su kritike na račun Briselskog sporazuma bile kratkovide i koliko je važno što je Vučić, kao tadašnji premijer, insistirao na ZSO.

"Tako da danas kosovski Albanci od toga beže kao đavo od krsta", rekla je premijerka i istakla da je ZSO nešto što u ovom trenutku garantuje bezbednost Srbima na KiM, jer podrazumeva da oni rukovode najvažnijim aspektima društveno, političkog, privrednog života.

"Verujem u garancije međunarodne zajednice"

Govoreći o tome da li je ZSO moguće formirati pored Aljbina Kurtija, Brnabić je navela da je, kako kaže, ne zanima ko će u ime Prištine implementirati ZSO, da li će to biti Kurti ili neko drugi.

"Verujem u garancije međunarodne zajednice, zato što ne znam na koji drugi način bi oni sutra garantovali bilo kakav drugi dogovor, ako nisu uspeli da garantuju prvi", rekla je premijerka.

Ističe da neće biti lako, da će biti pokušaja manipulacije, ali da su svi principi po pitanju osnivanja ZSO na papiru, te da će Beograd na tome insistirati.

"Biće izuzetno teško, biće komplikovano, i zbog toga nam je važno da imamo kakvo takvo jedinstvo. Ono što smo videli u četvrtak u Skupštini je sve suprotno onome što nama danas treba", kaže Brnabić.

Poručuje da je potrebno jedinstvo, a ne da, kako kaže, opozicija pokaže da želi, na tako važnoj temi kao što je KiM, da fizički nasrne na predsednika države.

"Da ga napadne i da to iskoriste svi mediji u Prištini i regionalni mediji, njima je interes da pokažu da ne postoji jedinstvo, da je situacija nestabilna...", rekla je premijerka.

"Izvinjavam se zbog greške na sajtu Vlade" 

Premijerka je potvrdila da se na sajtu Vlade Srbije potkrala greška, gde je u prevodu na engleski jezik u Planu od 10 tačaka o narednim političkim potezima države pisalo "Republika Kosovo".

"Želim da se izvinim svim našim građanima što se tako gruba greška pojavila na sajtu Vlade Republike Srbije. Mi smo odmah skinuli tu stranicu, bilo je, desila se greška, odgovornost je na internet timu vlade i pres službi. Mi smo proverili o čemu se radi, bila je gruba neoprostiva greška prevodioca", navela je Brnabić.

Dodaje da taj prevodilac, kao magistar engleskog jezika, radi u Vladi Srbije od 2001. godine, te da je greška i njegova, ali i još nekih ljudi koji to, kako kaže, objavljuju na sajtu bez provere.

Napominje da je reč o velikom disciplinskom prekršaju i da će biti posledica po ljude koji su napravili tako grubu grešku.

"Žao mi je što se to desilo, ali i što se koristi od strane dela opozicije da se tu skupljaju neki politički poeni", kaže Brnabić.

Srbi na KiM nisu nacionalna manjina

Upitana da li postoje potvrde da je u Prištini održan sastanak Kurti-Kamberi-Ugljanin, premijerka je rekla da su se oni potrudili da to dokažu fotografijama i saopštenjem.

"To je sa jedne strane pokušaj da se destabilizuje Centralna Srbija, a sa druge pokušaj jednog od vidova manipulacije ZSO i traženje da takvo nešto slično postoji na tertoriji Centralne Srbije. Te dve stvari su potpuno neupotrebljive i donekle mi je tužno kada čujem neke predstavnike albanske i bošnjačke nacionalne manjine da pokušavaju da sličan mehanizam primene ne teritoriji Centralne Srbije", kaže premijerka.

Dodaje da se tu ne radi o celoj albanskoj i bošnjačkoj nacionalnoj manjini, sa kojima Vlada ima veoma dobru saradnju.

Ističe da je, prema onome što se može videti u Savetu Evrope, Srbija zemlja sa najvećim pravima za nacionalne manjine, te da se one poštuju, imaju svoje nacionalne savete, učestvuju u društvenom, političkom i ekonomskom životu.

"Nepojmljivo je da neko uz svakodnevne napade na Srbe na KiM kaže da oni tamo imaju neka prava", kaže premijerka.

Naglašava da to "nikako nije jednako i nikako nije isto", te da Srbi na KiM nisu nacionalna manjina.

"KiM je naša autonomna pokrajina, tako da Srbi ne mogu tamo da se tretiraju kao nacionalna manjina. To je nedopustivo da rade nacionalne manjine iz Centralne Srbije", navodi premijerka.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво