Читај ми!

Takovska 10 – Geopolitika i status KiM, da li Beograd može da uveća svoj manevarski prostor

Predsednik Aleksandar Vučić u četvrtak bi pred poslanicima u parlamentu trebalo da kaže nešto više o još neobjavljenom predlogu plana EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da država trpi ogorman pritisak, ističući da joj je manverski prostor na "vrhu čiode". Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde smatra da bi smo svoj položaj olakšali usklađivanjem sa spoljnom politikom EU. Veljko Odalović it SPS-a ističe da je Srbiji sada potrebna odgovornost i jedinstvo. Milica Đurđević Stamenkovski iz Srpske stranke "Zavetnici" naglašava da osnov za pregovore ne treba da bude ZSO već Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN-a.

Rat u Ukrajini će za nekoliko nedelja ići u drugu godinu trajanja i možemo reći da svet nije video dramatičnije geopolitičke promene od pada Berlinskog zida, s tim da je za razliku od tog vremena danas entuzijazam negativan.

U takvim okolnostima Beogradu i Prištini se iz Evropske unije nudi još uvek neobjavljeni plan za dugoročnije rešenje međusobnih odnosa i statusa Kosova i Metohije. Nijedna strana nije pokazala da joj plan odgovara, Priština odbija da ispuni i ono na šta se do sada obavezala, dok iz Beograda stižu poruke da je ponuda veoma blizu ali da neće ići preko crvenih linija koje je država postavila.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković kaže za emisiju RTS-a "Takovska 10" da neki hoće da predstave da je reč o sporazumu, a reč je o non-pejperu.

"Danonoćno se borimo za intetres Bograda, a manevarski prostor nam je 'na vrhu čiode'. Deset godina čekamo primenu Briselskog sporazuma kada je potpisana obaveza o ZSO", ističe Petković koji je član i vladajućeg SNS-a.

"Pritisak Zapada na Prištinu je rezultat politike Aleksandra Vučića, pokušavamo da zaštitimo Srbe na KiM, koristimo sva sve legitimna sredstva da odbranimo naše interese", dodaje Petković.

Smatra da je zasluga Beograda to što Zapad vrši prtisak na Prištinu, konstatujući da Evropa ne želi još jedan konflikt na svojoj teritoriji.

Odalović: Ako Kurti ne formira ZSO, ništa drugo nema smisla

Veljko Odalović iz SPS-a kaže da je najpre važno da se očuva jedinstvo i pokaže odgovornost.

Kaže da je preduslov za dalje pregovore formiranje ZSO. Ukazuje na to da je važno da se hitno mora zaustaviti namera Kurtija da zameni Srbe koji su izašli iz institucija svojim poslušnicima, jer nastoji da im tako blokira povratak.

Ističe da nikada nije ispunjena odredba da Srbi dobiju policijskog komesara za bezbednost na severu pokrajine.

Prema njegovim rečima, Kurti izaziva incidente zato što nije spreman da ispuni svoje obaveze, a dovoljan je "samo jedan mig Vašingtona" da se promeni vlast u Prištini. 

Smatra da Zapad prtiska Prištinu kako bi sačuvao obraz, budući da je EU garant da će se odredbe Briselskog sporazuma ispuniti. Izričit je da vlast Aljbina Kurtija nije spremna da bitno menja svoju politiku.

Ipak, naglašava da je velika stvar to što Kurti nije bio pozvan na razgovor u američku ambasadu o ZSO kao i poruka iz Saveta Evrope o zahtevima za članstvo.

Uveren je da je ZSO već formirana, ne bilo napada i zastrašivanja Srba na Kim.

"Ako Kurti ne formira ZSO, ništa drugo nema smisla", zaključuje Odalović.

Stefanović: Pitanje KiM nadstranačko, ne možemo da ga branimo ako "smo van Evrope"

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović ocenjuje da je problem na KiM sa francusko-nemačkim predlogom evidentno dobio na ubrzanju i dodatnoj težini u odnosu na situaciju koja je bila u vreme Briselskog sporazuma.

Optužuje aktuelnu vlast da je radila sve samostalno bez plana i pregovaračke platforme, dodajući da je pitanje KiM nadstranačko.

Ponavlja predloge SSP-a o kao što su Deklaracija o pomirenju sa albanskim narodom i formiranje mešovite komisije koju bi činile  sve parlamentarne stranke, SPC, SANU, akademska zajednica i nevladin sektor, koja bi dala okvir za pregovaranje o KiM. "

Smatra da Srbija mora da uslaglasi svoju politiku sa EU kako bi ojačala svoju pregovaračku poziciju. Država treba omogući uslove za život Srbima na KiM, jer ako nemamo ljude na Kosovu nemamo o čemu da pričamo. Ne možemo da branimo KiM ako se izolujemo i nismo deo Evrope.", zaključio je Stefanović.

Đurđević Stamenkovski: Ako je stavljena pred ultimatum, Srbija treba da bira Ustav

Milica Đurđević Stamenkovski iz Srpska stranke "Zavetnici" da je osnova za rešenje problema KiM poštovanje Ustava tvrdeći da je Ustavni sud proglasio četiri sporazuma postiguntim u dijalogu Beograda i Prištine nestavnim.

Smatra da je nemačko-francuski predlog ucena. "Ako pristanemo na to bićemo generacija koja je pristala na samoukidanje", kaže Đurđević Stamenkovska.

"Ako Srbija treba da bira između ustava i ultimatuma, Srbija treba da bira Ustav. Ako bude po Danijelu Eskobaru ZSO će se svesti na zemljoradničku zadrugu. Temelj je rezolucija 1244 SB UN-a, dodaje.

Navodi da su Zavetnici još 2017. objavili platformu za obnovu suveteniteta. Zaključuje da nam KiM niko ne može oduzeti, a da je drugo pitanje da li ćemo mi njegov povratak doživeti.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи