Čitaj mi!

Petković: Pretnja miru na KiM ekstremisti inspirisani Kurtijevom politikom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je predsednik Aleksandar Vučić, kao iskren i dosledan čuvar stabilnosti regiona, prirodno opsesivna meta za napade "ratnohuškačkog režima Aljbina Kurtija".

Petar Petković ocenjuje da se Priština se najviše plaši mira, jer se, kako ističe, u miru topi tolerancija za Kurtijevu politiku rušenja dijaloga i nastojanja da se za probleme na Kosovu i Metohiji nađe diplomatsko i kompromisno rešenje.

"(Predsednica u Prištini) Vjosa Osmani može da pokušava da nedovoljno informisanoj zapadnoj javnosti prodaje bajke o Srbima kao pretnji, ali u političkim i diplomatskim krugovima je veoma dobro prepoznato ko svakodnevno nastoji da ponovo raspali balkansko bure baruta", istakao je Petković u saopštenju Kancelarije za KiM.

Petković je naveo da je "besramna laž" da predsednik Srbije i Srbi na KiM na bilo koji način destabiliziju prilike na terenu.

Dodaje se da činjenice govore upravo suprotno - da su jedina pretnja miru ekstremisti koji, inspirisani "Kurtijevom šovinističkom politikom", gotovo svakodnevno napadaju i zastrašuju srpski narod.

Podseća da se samo od početka godine dogodilo deset napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, uključujući i napade iz vatrenog oružja na decu i goloruke civile, "što potpuno razgolićuje laži Vjose Osmani o navodnom smanjenju broja etnički motivisanih incidenata".

"Istina je zapravo da na delu imamo eksploziju nasilja kakvo nije viđeno godinama unazad, i to svedoči o paničnoj potrebi Prištine da Srbiju uvuče u sukobe sa NATO, kako bi onda imala izgovor za nastavak neispunjavanja obaveza preuzetih Briselskim sporazumom", naglašava se u saopštenju koje potpisuje Petar Petković.

"Aljbin Kurti i njegovi advokati poput Vjose Osmani su spremni čak i da izazovu sukobe širih razmera, samo da ne bi morali da ispune obaveze koje se tiču formiranja Zajednice srpskih opština, ali agresivna i ratoborna priroda Kurtijeve politike ne može se kamuflirati dezinformacijama i neosnovanim napadima na Srbiju i njenog predsednika", zaključuje Petković.